ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ντέρμπι... αποδείξεων στο "Καραϊσκάκης"

Ο Ολυμπιακός θέλει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του εντός συνόρων και ο ΠΑΟΚ να τον εκτοπίσει από την κορυφή. Συμπέρασμα; Απόψε στο Φάληρο (20.30, Novasports 1) έχουμε ντέρμπι και... όποιος αντέξει.Μπορεί να είμαστε ακόμα στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος και το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ να αποτελεί το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της ποδοσφαιρικής σεζόν, όμως η μοίρα το έφερε έτσι ώστε το συγκεκριμένο παιχνίδι να έχει να αναγορευτεί σε ντέρμπι κορυφής, με τον "Δικέφαλο" να εμφανίζεται πιο έτοιμος από ποτέ να διεκδικήσει μέχρι τέλους τα πρωτεία στην Ελλάδα.


Με δεδομένο μάλιστα ότι αμφότερες οι ομάδες προέρχονται από καλές ευρωπαϊκές εμφανίσεις μεσοβδόμαδα, όλα δείχνουν ότι το αποψινό ματς θα προσφέρει έντονες συγκινήσεις σε όσους το παρακολουθήσουν, είτε από τις εξέδρες του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" είτε από τον καναπέ του σπιτιού τους.Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχασε την Τρίτη στο "Emirates Stadium" με 2-1 από την Άρσεναλ (δεύτερη ήττα σε ισάριθμους αγώνες του στο Champions League φέτος), όμως η αλήθεια είναι πως ουδείς από τους οπαδούς τους δεν είχε παράπονο από την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε μετά το τέλος του ματς.

Και αυτό γιατί μετά το πρώτο εφιαλτικό 20λεπτο όπου δέχτηκε δύο γκολ στις δύο πρώτες ευκαιρίες των Λονδρέζων, πληρώνοντας τα καραμπινάτα λάθη στην άμυνα από τους Μαρκάνο και Κοστάνσο, στη συνέχεια ανέβασε στροφές, πέτυχε γκολ, είχε δοκάρι και ευκαιρίες, συναγωνίστηκε τον τρελό ρυθμό της Άρσεναλ και έδειξε πως μπορεί να κοιτάξει στα μάτια έναν αντίπαλο ανώτερου επιπέδου.

Θέλει να συνεχίσει το σερί και χωρίς Αβραάμ

Πλέον, με την ψυχολογία να είναι σε υψηλό επίπεδο ύστερα από αυτή την ελπιδοφόρα εμφάνιση, ο Ολυμπιακός σκοπεύει στο "3 στα 3" στο πρωτάθλημα ώστε να πιάσει τον ΠΑΟΚ στη βαθμολογία αν και με δύο ματς λιγότερα, αλλά και να διευρύνει το εκπληκτικό νικηφόρο σερί του στο πρωτάθλημα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" σε 18 ματς (15 στα 15 πέρυσι)!

Όσον αφορά στους απόντες, ο Ερνέστο Βαλβέρδε απέκτησε έναν έξτρα πονοκέφαλος εσχάτως, αφού μετά τους Γέστε, Φετφατζίδη και Μανιάτη, δεν μπορεί να υπολογίζει τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, με τον κορυφαία Έλληνα κεντρικό αμυντικό του πρωταθλήματος να τίθεται νοκ-άουτ από το ντέρμπι λόγω ίωσης.

Όσον αφορά στα πλάνα του Ισπανού τεχνικού για το ματς, ο ίδιος φρόντισε να μην ανοίξει τα χαρτιά του για μία ακόμα φορά, με ένα πιθανό σενάριο πάντως να είναι η χρησιμοποίηση της ίδιας 11αδας που ξεκίνησε στο Λονδίνο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θέση στο αρχικό σχήμα θα πάρουν οι: Κοστάνσο, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Φέισα, Φουστέρ, Μιραλάς, Ιμπαγάσα και Τζεμπούρ.

Φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουμε και μερικές αλλαγές, με τους Μοδέστο, Χαβίτο και Αμπντούν να διεκδικούν και εκείνοι θέση μεταξύ των 11 "εκλεκτών" του 47χρονου τεχνικού.

Ισχυρό φρούριο το "Καραϊσκάκης"

Στα συν των "ερυθρολεύκων" ενόψει της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ είναι και η παράδοση, με τον Ολυμπιακό να μετράει 39 νίκες στα 53 συνολικά ματς που έχει φιλοξενήσει τους "ασπρόμαυρους" στο πρωτάθλημα από καταβολής Α' Εθνικής (102-41 τα τέρματα) και να έχει ως σημείο αναφοράς τις 14 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες από το 1990 μέχρι το 2003.

Στον αντίποδα, ο ΠΑΟΚ φαντάζει αυτή τη στιγμή ως η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Super League, με την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι να έχει τρεις νίκες στα τέσσερα πρώτα ματς πρωταθλήματος που έχει δώσει (1-0 τη Skoda Ξάνθη και 3-0 την ΑΕΚ εντός, 2-1 τον Πανιώνιο εκτός έδρας) και να παραμένει αήττητη στην Ευρώπη σε σύνολο 6 αγώνων, 4 για τα προκριματικά του Europa League και 2 για τη φάση των ομίλων.

Τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά ματς είναι μάλιστα αυτά που έχουν ανεβάσει τον πήχη για τους Θεσσαλονικείς, αν αναλογιστεί κανείς ότι αναδείχτηκαν ισόπαλοι (0-0) με την Τότεναμ στην Τούμπα στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League και έφυγαν με σπουδαία ισοπαλία από το Καζάν κόντρα στη Ρουμπίν (2-2) για τη 2η αγωνιστική.

Με κεκτημένη ταχύτητα από Ευρώπη ο ΠΑΟΚ

Η επιτυχία μάλιστα του ΠΑΟΚ στη Ρωσία αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι έπαιξε χωρίς δύο βασικότατα στελέχη του, τους Πάμπλο Γκαρσία και Δημήτρη Σαλπιγγίδη, με τον Μπόλονι να τους αφήνει εκτός αποστολής στο πλαίσιο του rotation που εφαρμόζει για να τους έχει "φρέσκους" στο αποψινό κρίσιμο ντέρμπι.

Όπως ο Ολυμπιακός, έτσι και ο "Δικέφαλος" θα έχει μία σημαντική απουσία στο κέντρο της άμυνας, αυτή του "εγκεφάλου" της ομάδας στα μετώπισθεν, Πάμπλο Κοντρέρας, ενώ δεν υπολογίζεται ούτε ο Ντιέγκο Αρίας.

Όσον αφορά στους 11 παίκτες που έχουν προβάδισμα να πάρουν φανέλα βασικού στο ντέρμπι του "Καραϊσκάκης" αυτοί είναι οι: Κρέσιτς, Έτο, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Λίνο, Μπαλάφας, Γκαρσία, Φωτάκης, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης.

Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ μπορεί να αισιοδοξεί για θετικό αποτέλεσμα στο Φάληρο έχοντας στο μυαλό του την πρόσφατη παράδοση.

Θέλει να χτίσει τη δική του μίνι παράδοση

Ο "Δικέφαλος" είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που έφυγε με τους τρεις βαθμούς από το νεότευκτο φαληρικό γήπεδο σε αγώνα πρωταθλήματος (2005-06), η μοναδική που μετράει τρεις νίκες σε εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μετά το 2004 (μία φορά το 2005-06 και δύο φορές το 2009-10, σε κανονική διάρκεια και play off), ενώ πέρυσι τον απέκλεισε και στο Κύπελλο Ελλάδας φεύγοντας αλώβητη από τον Πειραιά στον πρώτο προημιτελικό (1-1).

Δεν έχουν άδικο λοιπόν όσοι ισχυρίζονται πως οι "ασπρόμαυροι" είναι η ομάδα που δυσκολεύει περισσότερο από κάθε άλλη τους πρωταθλητές Ελλάδας μέσα στο σπίτι τους, ενώ οι προληπτικοί θα έχουν ήδη προσέξει πως πριν από ακριβώς 23 χρόνια ο ΠΑΟΚ είχε πανηγυρίσει νίκη στην έδρα του Ολυμπιακού (στο ΟΑΚΑ) με σκόρερ τον Στέφανο Μπορμπόκη...

Το τι θα γίνει τώρα θα το ξέρουμε γύρω στις 22.30, με το σίγουρο πάντως να είναι πως το ντέρμπι θα δείξει πολλά αναφορικά με την δυναμική των δύο ομάδων στη φετινή Super League. Το βράδυ λοιπόν τα σπουδαία...

Δείτε videos από μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ

Δείτε videos από μεγάλες νίκες του ΠΑΟΚ στην έδρα του Ολυμπιακού

Απολαύστε μερικά από τα τελευταία ντέρμπι των δύο ομάδων












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου