ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Οh la la η... Ουκρανία

Ο Ζοζούλια (γκολ+κερδισμένο πέναλτι) σκότωσε (2-0) τους άψυχους Γάλλους και έφερε την Ουκρανία μία ανάσα από το Μουντιάλ. 
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά επτά φορές είχαν ανταμώσει από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση και η Ουκρανία άρχισε να κυκλοφορεί αυτόνομη και ποδοσφαιρικά. Ποτέ όμως οι Γάλλοι δεν είχαν αφήσει την κατάσταση να βρεθεί εκτός του δικού τους ελέγχου. Με τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και τα γκολ υπέρ τους στο 11-3, ήταν κάτι περισσότερο από λογικό να ταξιδέψουν στο Κιιέβο με τον αέρα του μεγάλου φαβορί. Πόσο μάλλον εάν στους αριθμούς προσθέσουμε και όλα τα μεγάλα ονόματα που σε αυτή την αναμέτρηση ήταν ντυμένα στα Μπλε. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορούσε να αντισταθμίσει το πάθος της ΟΜΑΔΑΣ του Μιχάιλο Φομένκο που πήρε μία πανάξια καθαρή νίκη με 2-0 και μπορεί να ονειρεύεται τη Βραζιλία.
Μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου μεταξύ τους μπαράζ ήταν ο Ρομάν Ζοζούλια, ο οποίος έβαλε το πρώτο γκολ και χάρισε το δεύτερο κερδίζοντας πέναλτι. Γενικότερα απ' όλη την 11άδα των γηπεδούχων δεν υπήρξε κανείς που να υστέρησε. Υπήρξαν όμως δύο που έκαναν πραγματικά τους αμυντικούς των Τρικολόρ να φαίνονται δύο ταχύτητες πιο αργοί. Οι πλάγιοι επιθετικοί Γιεβγέν Κονοπλιάνκα και Αντρέι Γιαρμολένκο μοίρασαν... σακούλες σε όποιους βρίσκονταν μπροστά τους κάθε φορά που έκαναν επέλαση και ήταν αμφότεροι και μέσα στα γκολ. Αντιθέτως, οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν για ακόμα μία φορά εγκλωβισμένοι σε αυτό που- κανείς δεν έχει καταλάβει ότι- προσπαθεί να στήσει ο Ντιντιέ Ντεσάν. Για ακόμα μία φορά δεν είχαν το γκολ σε σοβαρό παιχνίδι, με τους Πολ Πογκμπά και Φρανκ Ριμπερί να προσπαθούν, αλλά να μην έχουν συμπαράσταση και τελικά η ομάδα τους να μην δημιουργεί ούτε μία καθαρή και σωστή φάση στην αντίπαλη εστία.
Οι Ουκρανοί φάνηκε από το ξεκίνημα ότι θα κυριαρχήσουν. Εκτός από το ψαράκι του Εντμαρ (21') μπορεί να μην απείλησαν άμεσα τον Γιορίς, αλλά ήταν εκεί τριγύρω και το προσπαθούσαν. Γενικότερα το Α' μέρος δεν ήταν ποιοτικό αγωνιστικά, είχε όμως πάθος, νεύρο (κυρίως από τους γηπεδούχους) και κάμποσες... ψιλές. Στην επανάληψη το σκηνικό ήταν περίπου το ίδιο, με την Ουκρανία να τρέχει όμως πιο γρήγορα. Ωσπου σε μία από αυτές τις γρήγορες εναλλαγές της, ήρθε και το 1-0. Στο 61' Κονοπλιάνκα και Εντμαρ έπαιξαν με τη μία και ο αποδέκτης- μέσα στο κουτί- Ζοζούλια αφού έσπρωξε τον Κοσιελνί, πλάσαρε στην δεξιά γωνία.
Στο 65' ο Νασρί πήγε να απαντήσει, μα καθυστέρησε και πλάσαρε πάνω στον Πιατόβ, ενώ το σουτ του Σισοκό λίγο αργότερα (69') έξυσε το αριστερό δοκάρι. Στο 74' ο Ζζούλια ζήτησε πέναλτι που όμως δεν ήταν, με τον Ριμπερί να πέφτει (79') επίσης εντός περιοχής σε τράβηγμα του Σεβτούκ (αυτό ήταν). Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο διαιτητής θα καταλόγιζε δικαίως την... εσχάτη, καθώς ο Κοσιελνί κλώτσησε ανόητα τον Ζοζούλια. Ο Γιαρμολένκο εκτέλεσε, ο Γιορίς πήγε να αποκρούσει και η μπάλα μέσω του οριζόντιου δοκαριού κατέληξε στα δίχτυα του για δεύτερη φορά.
Στο φινάλε τα δύο συγκροτήματα θα έμεναν με 10 παίκτες, με τον Κοσιελνί (σφαλιάρα στον Σεβτσούκ) και Κούτσερ (τάκλιν σε Ριμπερί) να χάνουν τον επαναληπτικό του Παρισιού. Εκεί όπου οι Γάλλοι θα πρέπει να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους, μήπως και κατορθώσουν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και να μην μείνουν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1994.
Ουκρανία (Μιχάιλο Φομένκο): Πιατόβ, Κατσερίντι, Κούτσερ, Φεντέτσκι, Σεβτσούκ, Ροτάν, Στεπανένκο, Εντμαρ (76' Μπέζους), Κονοπλιάνκα (90'+1' Χούσεβ), Γιαρμολένκο, Ζοζούλια (86' Σελέζνιοβ)
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Κοσιελνί, Αμπιντάλ, Ντεμπισί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Νασρί (80' Βαλμπουενά), Ρεμί (62' Σισοκό), Ριμπερί, Ζιρού (70' Μπενζεμά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου