ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

«Εξάρα» δώρο στον Σεΐχη

Η Σίτι συμπλήρωσε 100 αγώνες υπό την ιδιοκτησία του Μανσούρ και οι παίκτες της του προσέφεραν μισή ντουζίνα γκολ (6-0) επί της Τότεναμ.
Από πού να αρχίσεις και πώς να το πιάσεις. Για ντέρμπι ήσουν προετοιμασμένος και είδες βιασμό. Ας το πάρουμε λοιπόν χρονικά. Για την ακρίβεια από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν και ανέλαβε πλήρως τον έλεγχο του συλλόγου ο Σεΐχης Μανσούρ. Εκτοτε η Μάντσεστερ Σίτι μεγάλωσε και έφτασε κόντρα στην Τότεναμ να παίζει τον 100ό αγώνα της υπό την ιδιοκτησία του ζάμπλουτου Αραβα γαλαζοαίματου. Υποτίθεται πως θα ήταν μία κρίσιμη αναμέτρηση που θα είχε να κάνει με τον ορισμό των σχεδίων του εγγύς μέλλοντος για τις δύο ομάδες που κοιτάζουν το λιγότερο το σεντόνι και το περισσότερο τον τίτλο. Το φινάλε όμως στο «Ετιχάντ» βρήκε τον Σεΐχη κάτι περισσότερο από ευχαριστημένο. Οι παίκτες του Μάνουελ Πελεγκρίνι του είχαν χαρίσει ένα δώρο με αξία ανεκτίμητη: το εκπληκτικό 6-0 επί των Λονδρέζων.
Πάντως ο κακομοίρης ο Μανσούρ θα έχει μπερδευτεί κάπως είναι η αλήθεια. Το ίδιο δηλαδή που συμβαίνει και με όλους τους άλλους. Οι Πολίτες του είναι για δέσιμο. Από τα επτά στη Νόριτς, πήγαν και ηττήθηκαν από την ουραγό Σάντερλαντ για να βάλουν τώρα μισή ντουζίνα στην καλύτερη άμυνα (παλιό αυτό πλέον) της φετινής Πρέμιελιγκ που είχε δεχτεί μόλις άλλα τόσα σε 11 αγώνες! Ανισόρροποι και αυτοί στα Σπιρούνια δηλαδή. Το παράδοξο δεν χρειάστηκε και πολύ για να φανεί. Τι πολύ, τίποτα. Για την ακρίβεια 14 δευτερόλεπτα. Τόσο ήθελε ο Καμπούλ να δώσει αβίαστα τη μπάλα στον Αγουέρο. Ο Αργεντινός πλάσαρε, ο Γιορίς απέκρουσε, αλλά στο ριμπάουντ από πλάγια με φαλτσαριστό πλασέ ο Χεσούς Νάβας έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι και μέσα. Το πάρτι είχε ξεκινήσει υπερβολικά νωρίς και η συνέχεια θα ήταν καταστροφική για τους φιλοξενούμενους.
Βέβαια, αρχικά η Τότεναμ φάνηκε πως θα αντιδρούσε. Οι πρωτευουσιάνοι βγήκαν μαζικά μπροστά και έψαξαν το γκολ, πιέζοντας πολύ τους γηπεδούχους που θέλησαν να παίξουν στην κόντρα. Στο 5’ ο Ντεμικέλις σταμάτησε πάνω στη γραμμή το  πλασέ του Λαμέλα, αλλά δύο λεπτά αργότερα οι φιλοξενούμενοι σώθηκαν από τον Γιορίς σε τετ α τετ με τον κορυφαίο του αγώνα, Αγουέρο. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει πλέον σούπερ ρυθμό και η Τότεναμ πάλευε για να μπει ξανά μέσα στο σκορ. Αντί αυτού όμως ήρθε στο 35' ακόμα ένα λάθος. Ο Γιορίς γέμισε στα τυφλά, ο Νασρί πήρε τη μπάλα αριστερά, έκανε τη σέντρα στον Νεγρέδο που με προβολή πήγε να σκοράρει. Η προσπάθεια  σταμάτησε στον Καμπούλ, αλλά χτύπησε στον Σάντρο και κατέληξε στα δίχτυα, χρεώνοντας με αυτογκόλ τον Βραζιλιάνο μέσο.
Μόλις πέντε λεπτά αργότερα ακολούθησε η καταστροφή. Ο Χεσούς Νάβας έκανε την παράλληλη στο αριστερό του Αγουέρο που πλάσαρε ανενόχλητος στη δεξιά γωνία για το 3-0. Τα πράγματα θα χειροτέρευαν δραματικά στην επανάληψη. Στο 50’ ο Γιάγια Τουρέ έκανε τρομερή επέλαση, μα αντί να σκοράρει, προτίμησε να δώσει έτοιμο γκολ στον Αγουέρο και εκείνος το τελείωσε με πλασέ στην κίνηση. Ηταν το 10ο φετινό του στην Πρέμιερλιγκ που τον έφερε ξανά μόνο πρώτο στον πίνακα των σκόρερ. Μάλιστα αυτό έφερε και ένα ρεκόρ. Από τους 114 παίκτες που έχουν σκοράρει πάνω από 40 γκολ στην Πρέμιερλιγκ, ο Αργεντινός έχει πλέον το καλύτερο ποσοστό στα τέρματα ανά λεπτό. 1/121, ξεπερνώντας κατά ένα λεπτό τον Τιερί Ανρί 1/122.
Το κακό πάντως δεν έλεγε να κοπάσει. Αντιθέτως, έφτανε κατά κύματα στην εστία του Γιορίς. Δύο λεπτά αργότερα ο εξαιρετικός φέτος Νασρί σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι με λόμπα, αλλά στο 55’ θα ερχόταν και το πέμπτο. Ηταν η σειρά του Νεγρέδο που υποδέχτηκε ωραία τη μπάλα στο ημικύκλιο και με παίκτη πάνω του έκανε αναστροφή και πυροβόλησε. Το άσχημο μαντάτο ήταν πλέον πως απέμενε πολύ ώρα παιχνιδιού. Ωστόσο, οι Πολίτες χαλάρωσαν κάπως, με την Τότεναμ όμως να μην μπορεί καν να απειλήσει σοβαρά έστω για το γκολ τις τιμής. Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το 5-0 θα ήταν το τελικό σκορ, ήρθε η απίστευτη μπαλιά 80 μέτρων από τον Μίλνερ. Ο Χεσούς Νάβας την υποδέχτηκε και έκλεισε στις καθυστερήσεις το διασυρμό, τον οποίο εκείνος είχε ανοίξει με το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία της Σίτι στην Πρέμιερλιγκ (το προηγούμενο ήταν τα 30 δεύτερα του Ζεοβάνι από το 2007 κόντρα στη Γουίγκαν).
Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τα Σπιρούνια να φεύγουν με σκυμμένο κεφάλι στην τέταρτη σερί εκεί επίσκεψη τους και να δέχονται τόσα γκολ για πρώτη φορά μετά το 1996. Αυτό τους κράτησε στο -8 από την κορυφή και τους έριξε στην 9η θέση! Οσο για τους γηπεδούχους που σκόραραν για 56ο διαδοχικό εντός έδρας ματς (από το Νοέμβριο του 2010) και έφτασαν τα 18 γκολ στα τρία τελευταία τους στο «Ετιχάντ», πήραν ξανά τα πάνω τους και εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στην 1η Αρσεναλ. Αρκεί βέβαια να βρουν μία λύση στις εξόδους τους.
* Το πιο γρήγορο γκολ στην Πρέμιερλιγκ το είχε σημειώσει στα 10 δεύτερα ο Λέντλι Κινγκ για την Τότεναμ το Δεκέμβρη του 2000 (3-3 με τη Μπράντφορντ)
Μαν. Σίτι (Μάνουελ Πελεγκρίνι): Παντιλίμον,Ντεμικέλις, Νάσταζιτς (46’ Λέσκοτ), Κλισί, Σαμπαλέτα, Φερναντίνιο, Γιάγια Τουρέ, Χεσούς Νάβας, Νασρί (76’ Μίλνερ), Αγουέρο (69’ Χάβι Γκαρθία), Νεγδέδο
Τότεναμ (Αντρέ Βίλας-Μπόας): Γιορίς, Ντόουσον, Καμπούλ, Βερτόνγκεν, Γουόκερ, Σάντρο, Παουλίνιο (62’ Ντεμπελέ) , Χόλτμπι (46’ Αντεμπαγιόρ), Λαμέλα, Λένον, Σολδάδο (61’ Σίγκουρντσον).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου