ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

«Κιτρινόμαυρο» το ντέρμπι, τελικός την Κυριακή

Το λάθος του Χαλκιά στο 33' (γκολ του Λυμπερόπουλου). Οι δύο σωτήριες αποκρούσεις του Κωνσταντόπουλου στο 38' (Νιμανί) και 62' (Ιβιτς). Η σωστή αποβολή του Γκαρσία στο 65' (2η κίτρινη) από τον Κουκουλάκη και η λανθασμένη του Φωτάκη στο 78' (νωρίτερα, ωστόσο, είχε υποπέσει σε πέναλτι που δεν καταλογίστηκε). Κάπως έτσι «γράφηκε» η ιστορία στη νίκη 2-0 της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (πρώτη φετινή μετά από 3 ήττες) για την 5η αγωνιστική των πλέι οφ της Superleague.Μια νίκη που δίνει στην «Ενωση» τη δυνατότητα να παραμείνει «ζωντανή» στη διεκδίκηση του εισιτηρίου για τα προκριματικά του Champions League. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να νικήσει τον Παναθηναϊκό την Κυριακή (20/5) ως φιλοξενούμενη στο ΟΑΚΑ, αλλιώς η πρωτιά πάει στους «πράσινους».
Κεντρικό πρόσωπο για την ΑΕΚ ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που αποθεώθηκε από τον κόσμο της «Ενωσης» σε όλη τη διάρκεια, τιμήθηκε (με Δέλλα και Γεωργέα) πριν την έναρξή του από μέλη της Original και ήταν το επίκεντρο της... εισβολής αγάπης αρκετού κόσμου με τη λήξη του ματς.
Οσο για τον ΠΑΟΚ, που όπως προαναφέραμε τελείωσε το ματς με 9 παίκτες, δεν παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο στο πρώτο ημίχρονο και μετά την αποβολή του Γκαρσία είχε ένα «βουνό» ν' ανέβει, πόσο μάλλον μετά την άδικη αποβολή του Φωτάκη. Πλέον, ξεχνάει το «σεντόνι» και θέλει νίκη επί του Ατρόμητου την Κυριακή (20/5) για να πάρει αυτός το «καλό» εισιτήριο του Europa League (αξιοποιώντας πιθανή ήττα της ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό).Τα πλάνα των τεχνικών
Το 4-3-3 του Νίκου Κωστένογλου (χωρίς τον τιμωρημένο Καράμπελα και τους τραυματίες Σιαλμά και Κλωναρίδη) είχε τον Κωνσταντόπουλο στην εστία, με τους Γεωργέα, Λαγό, Κοντοέ και Μανωλάς στην άμυνα. Καφές, Μάκος και Βάργκας ήταν στο κέντρο, με τους Λεονάρντο, Κάρλος και Λυμπερόπουλο στην επίθεση.
Από την άλλη πλευρά, ο Λάζλο Μπόλονι κράτησε τον ανέτοιμο Σαλπιγγίδη στον πάγκο, δεν είχε τον τραυματία Ετο, αλλά ο Γκαρσία ήταν κανονικά στην 11άδα. Το 4-2-3-1 του Ρουμάνου είχε τον Χαλκιά κάτω από το τέρμα, με τους Αποστολόπουλο, Λίνο, Τσιρίλο και Μαλεζά στην άμυνα. Γκαρσία, Φωτάκης και Ιβιτς ήταν στα χαφ (ο Σέρβος πιο μπροστά), με τους Γεωργιάδη, Νιμανί και Αθανασιάδη στην επίθεση.
Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας σαφώς δικά της τα ποσοστά μπάλας. Προσπάθησε να επιτεθεί από δεξιά κυρίως αλλά και τον κεντρικό άξονα, με τον Βάργκας να είναι δραστήριος και να βρίσκεται συχνά προωθημένος. Ωστόσο δεν μπορούσε να μπει στην περιοχή και να απειλήσει, παρά μόνο με «στημένες» φάσεις, με κορυφαία την εκτέλεση φάουλ του Λεονάρντο (16').
Ο ΠΑΟΚ έκλεισε εξαρχής τους χώρους, αλλά στο πρώτο 20λεπτο ήταν επικίνδυνος σε κάποιες αντεπιθέσεις (8' Αθανασιάδης, 14' Νιμανί, 18' Αποστολόπουλος), ωστόσο σαφώς είχε παθητικό ρόλο. Η «Ενωση» έψαχνε το γκολ, έστω χωρίς τη μεγάλη ευκαιρία και το πέτυχε στο 33' με κοντινή προβολή του Λυμπερόπουλου (σαφής ευθύνη του Χαλκιά). Οι φιλοξενούμενοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσουν με το τετ-α-τετ του Νιμανί στο 38', αλλά το 1-0 δεν άλλαξε ως το ημίχρονο.
Νεύρα και αποβολές
Στο δεύτερο 45λεπτο κυριάρχησαν τα νεύρα. Γκαρσία και Βάργκας, που από το πρώτο ημίχρονο είχαν «διαφορές», έδωσαν συνέχεια από το 46'! Τα νεύρα… επεκτάθηκαν γενικά, με δυνατά μαρκαρίσματα και διαμαρτυρίες από τον κόσμο, την ώρα που καλό ποδόσφαιρο δεν παίζονταν από καμία ομάδα.
Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που προσπάθησε να βγει μπροστά, σε μια ισορροπημένη κατάσταση όμως και άγγιξε το 1-1 στο 62' με τον Ιβιτς αλλά ο Κωνσταντόπουλος «είπε όχι» με εντυπωσιακή απόκρουση. Λίγο νωρίτερα ο Μπόλονι είχε αναγκαστεί να αντικαταστήσει τον Χαλκιά που τραυματίστηκε, ενώ πέρασε και τον Σαλπιγγίδη αντί του Γεωργιάδη. Τα πάντα όμως άλλαξαν στο 65' με την αποβολή του Γκαρσία με 2η κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα στον… Βάργκας.
Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που στη συνέχεια είχαν τις πιο επιθετικές τάσεις, ενώ η «Ενωση» γύρισε πίσω, έκλεισε χώρους και προσπάθησε να απειλήσει με αντεπιθέσεις. Η ΑΕΚ είχε το πρώτο σουτ με τον Λαγό στο 72', αλλά τα πάντα άλλαξαν στο 78', με την άδικη αποβολή του Φωτάκη με 2η κίτρινη (δεν βρήκε τον Λαγό), ο οποίος Φωτάκης, ωστόσο, μισό λεπτό νωρίτερα είχε κρατήσει τον Λυμπερόπουλο εντός περιοχής αλλά ο Κουκουλάκης δεν έδωσε πέναλτι.
Με τον ΠΑΟΚ με 9 παίκτες, τα πράγματα απλοποιήθηκαν για την ΑΕΚ, αν και οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να προσπαθούν να φτάσουν στο γκολ, με τον Μπόλονι να έχει ήδη ρισκάρει (Παπάζογλου αντί Παπάζογλου). Ο ΠΑΟΚ, όμως, ουσιαστικά ουδέποτε απείλησε, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που είχε τις ευκαιρίες των Βάργκας (80') και Γκουντγιόνσεν (83') και έφτασε στο 2-0 με τον Λεονάρντο στο 85', με το οποίο «καθάρισε» τον αγώνα.
ΣΚΟΡΕΡΣ: 33' Λυμπερόπουλος, 85' Λεονάρντο
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 65' Γκαρσία, 78' Φωτάκης
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 49' Βάργκας, 66' Κοντοές - 12' Αποστολόπουλος, 21' Γκαρσία, 59' Φωτάκης
ΑΕΚ: Κωνσταντόπουλος, Γεωργέας, Λαγός, Κοντοές, Μανωλάς, Καφές (80' Φούντας), Μάκος, Βάργκας (87' Δέλλας), Κάρλος (70' Γκουντγιόνσεν), Λεονάρντο, Λυμπερόπουλος.
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς (60' Κρέσιτς), Αποστολόπουλος (76' Παπάζογλου), Λίνο, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Γκαρσία, Φωτάκης, Ιβιτς, Γεωργιάδης (60' Σαλπιγγίδης), Νιμανί, Αθανασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου