ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Φέρτε του τη Μάντσεστερ!


Ποια Ρούμπιν, ποια Σάλτσμπουργκ και Μέταλιστ... Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για τελικό Europa League, καθώς πέρασε από τη Μόσχα (1-0, Φουστέρ) με ήρωα τον Κάρολ, που έπιασε πέναλτι! 
Έτσι έπαιξε
Για ακόμα μια φορά ο Βαλβέρδε έκανε την έκπληξη και για να φέρει σε δύσκολη θέση τη Ρούμπιν, προτίμησε σύστημα με τρεις αμυντικούς μέσους αφήνοντας εκτός τον Ιμπαγάσα. Ειδικότερα, κάτω από τα δοκάρια ο Μέγερι, δεξιά ο Τοροσίδης, αριστερά ο Χολέβας, στο κέντρο της άμυνας οι Μέλμπεργκ, Μαρκάνο. Στη μεσαία γραμμή οι Μακούν, Μανιάτης, Ορμπάιθ, δεξιά ο Φουστέρ, αριστερά ο Μιραλάς και στην επίθεση ο Τζιμπούρ.

Του έλειψε μόνο το γκολ
Το θερμόμετρο στους -12, αλλά οι ερυθρόλευκοι... ζεστοί. Οι Ρώσοι ήταν αυτοί που πάγωσαν από τον παγετό, μιας και στο α' ημίχρονο δεν μπόρεσαν να απειλήσουν, έστω και αν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες συνθήκες. Η τριάδα του κέντρου αποδείχθηκε λίρα εκατό, Μανιάτης, Μακούν, Ορμπάιθ είχαν τον απόλυτο έλεγχο, εγκλώβισαν τη Ρούμπιν και μπορούσαν άνετα να αναχαιτίζουν τις προσπάθειες των γηπεδούχων. Ο Καμερουνέζος με τον Βάσκο εκτελούσαν εξαιρετικά το ανασταλτικό τους παιχνίδι και ο Μανιάτης ήταν το «μηχανάκι» του Ολυμπιακού, με τον 26χρονο διεθνή να κάνει άνω – κάτω την άμυνα των Ρώσων. Ο Μιραλάς για ακόμα ένα ματς προσέφερε πολλές βοήθειες από τα αριστερά, με τους Τζιμπούρ, Φουστέρ να είναι ορεξάτοι και κινητικοί.
Οι Πειραιώτες έτρεξαν αρκετά, πίεσαν ψηλά, ωστόσο έμειναν με την... ικανοποίηση της υπεροχής, αφού στην τελική προσπάθεια έκαναν τα εύκολα δύσκολα χάνοντας πολλές ευκαιρίες για να προηγηθούν. Η Ρούμπιν... δικαιολόγησε την παρουσία της στο α' μέρος με ένα σουτ του Βαλντέζ που έβγαλε εύκολα ο Μέγερι και από κει και πέρα μόνο... ερυθρόλευκα. Στο 15' ο Μανιάτης είχε καλό σουτ που κατέληξε άουτ, στο επόμενο λεπτό το εξαιρετικό ένα – δυο Μακούν – Μιραλάς δεν είχε καλό τελείωμα από τον Βέλγο, ενώ το τρίλεπτο φωτιά ολοκληρώθηκε με ένα καλό σουτ του Χολέμπας να καταλήγει άουτ.
Ο Βαλντέζ ήταν απομονωμένος, ο Καραντενίζ «εγκλωβισμένος» στο μαρκάρισμα του Τοροσίδη και ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει τον έλεγχο του ματς. Ωστόσο, υπήρξαν και απώλειες, με τον Μέγερι να συγκρούεται με τον Μέλμπεργκ και τον Σουηδό να αποχωρεί στο 32' με διάσειση και να γίνεται η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Μόσχας. Τη θέση του πήρε ο Παπάζογλου, με τον Βαλβέρδε να στηρίζει πολλά στην ταχύτητα και τον ενθουσιασμό του νεαρού αμυντικού.
Δεκάλεπτο φωτιά, αλλά...
Ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε να τρέχει και να πιέζει προκαλώντας πολλά προβλήματα στην... προβληματική άμυνα των Ρώσων. Μετά το 35' οι ερυθρόλευκοι έβαλαν τη Ρούμπιν στην περιοχή της και άρχισαν το σφυροκόπημα. Στο 39' ο Τζιμπούρ είχε μεγάλη ευκαιρία, αλλά η Ρούμπιν ήταν τυχερή, ενώ στην ίδια φάση, το σοβαρό λάθος του γκολκίπερ, Αρλάουσκις δεν εκμεταλλεύθηκε ο Μανιάτης. Το ημίχρονο έκλεισε με τον Αλγερινό να ξαφνιάζεται από το λάθος του Μποκέτι και να χάνει νέα μεγάλη ευκαιρία.
Τους πάγωσε ο Φουστέρ
Η Ρούμπιν έχοντας πετύχει τα 6 από τα 11 γκολ της στη διοργάνωση από το 46'-60' μπήκε δυνατά και με το... καλημέρα είχε καλή φάση, αλλά το σουτ του Βαλντέζ έδιωξε εντυπωσιακά ο Μέγερι. Ο Ολυμπιακός απάντησε στο 50' όταν Μακούν και Τζιμπούρ δεν μπορούσαν να σπρώξουν τη μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο όσο περνούσε η ώρα έβγαινε και η κούραση των Πειραιωτών. Η υπερπροσπάθεια του α' μέρους, αλλά και ο παγετός ήταν εμπόδιο στο β' μέρος, με τον Ολυμπιακό να χάνει την κίνηση, την εκρηκτικότητά και τη Ρούμπιν να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο.
Ωστόσο, η... δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν ήταν και αντάμειψε την εξαιρετική απόδοση των Πειραιωτών με τέρμα στο 71' αφού πρώτα τους... ανέβασε την πίεση. Η κεφαλιά του Τοροσίδη βρήκε το δοκάρι, ωστόσο στην εξέλιξή της ο Φουστέρ άνοιξε το σκορ δίνοντας τεράστιο προβάδισμα στην ομάδα του.
Σε όλη του τη ζωή...
Η μπάλα παίζει απίστευτα παιχνίδια και στο 73' είχαμε τη φάση που λίγο έλειψε να επηρεάσει την εξέλιξη όλου του ματς. Μεγάλη κάθετη του Νάτχο στον Καραντενίζ, η άμυνα αδράνησε, ο Τούρκος ανατράπηκε από τον Μέγερι και ο Ολυμπιακός βρέθηκε με παίκτη λιγότερο και τη μπάλα στην άσπρη βούλα. Ο Κάρολ μπήκε παγωμένος, ωστόσο την επέμβαση που έκανε στην εκτέλεση του Νάτχο θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. Ο Βορειοιρλανδός κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό, ο Βαλβέρδε «έχτισε» το κέντρο με την είσοδο του Μοντέστο στη θέση του Τζιμπούρ και οι Πειραιώτες είναι πλέον σε θέση να... περιμένουν τον νικητή του Σάλτσμπουργκ – Μέταλιστ για τη φάση των «16».
 Ο Ρόι Κάρολ με τον Νταβίντ Φουστέρ μοιράζονται τον τίτλο του κορυφαίου. Ο Ισπανός άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση και ο Βορειοιρλανδός ουσιαστικά την... σφράγισε. Με το γκολ στο 71' ο Ολυμπιακός πήρε τεράστιο προβάδισμα και ο Κάρολ με την απίστευτη επέμβαση στο πέναλτι του Νάτχο έδωσε μεγάλο «2». Μάλιστα, ο γκολκίπερ των Πειραιωτών έπιασε το πέναλτι στην πρώτη του επαφή.
 Η Ρούμπιν Καζάν εγκλωβίστηκε από τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, ήταν αδύναμη να βρει λύσεις και τα μεγάλα της αστέρια έμεινε σε ρηχά νερά. Λίγα πράγματα ο Βαλντέζ, ο ηγέτης της ο Νάτχο από... ήρωας εξελίχθηκε σε μοιραίο χάνοντας το πέναλτι.
Ο Ολυμπιακός. Απίστευτο ματς από τους Πειραιώτες, ήταν εξαιρετικά στημένοι, είχαν κίνηση, διάθεση και πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία. Η τριάδα στο κέντρο, Μανιάτης, Μακούν, Ορμπάιθ έκανε τεράστια δουλειά και η σοβαρότητα στέλνει ένα βήμα πριν τους «16» τον Ολυμπιακό.
 Η έξοδος του Αρλάουσκις στο 40' ο οποίος έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και λίγο έλειψε να δει τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του, ωστόσο ο Μανιάτης δεν μπόρεσε από κοντά να σκοράρει.
 Ο Σέρβος διαιτητής ελέγχεται στη φάση του πέναλτι, αφού δεν είναι καθαρή ανατροπή του Καραντενίζ από τον Μέγερι.  Ο Μίλοραντ Μάζιτς έδειξε αμέσως κόκκινη στον Μέγερι, ενώ έδειξε κίτρινη σε σκληρά μαρκαρίσματα, αλλά και διαμαρτυρίες. Δεν είχε δύσκολες φάσεις εκτός από την φάση του 73' όπου υπέδειξε αμέσως το πέναλτι.
Ο Βαλβέρδε έφτασε τις 9 ευρωπαϊκές νίκες σε 17 ματς (8 ισοπαλίες) και ο Ολυμπιακός βρίσκεται μια ανάσα από την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Άψογα στημένοι οι ερυθρόλευκοι, έμπνευση – χρυσάφι του Βάσκου τεχνικού για την τριάδα της μεσαίας γραμμής και μεγάλο ματς από Κάρολ, Μανιάτη και Φουστέρ. Ο Ολυμπιακός πέτυχε τεράστιο «2» δεν πάγωσε και από τους -15 βρέθηκε μια ανάσα στους...16 του Εuropa League.
Ρουμπίν Καζάν: Αρλάουσκις, Κούζμιν, Νάβας, Μποκέτι, Σαρόνοφ, Νέμοφ, Ριαζάντσεφ (83' Κασάεφ), Νάτχο, Καραντενίζ, Ντιαντιούν (46' Ανσάλντι), Βαλντές (82' Μάρτινς).
Ολυμπιακός: Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ (33' Παπάζογλου), Μαρκάνο, Χολέμπας, Μανιάτης, Ορμπάιθ, Μακούν, Φουστέρ (74' Κάρολ), Μιραλάς, Τζιμπούρ (81' Μοντέστο). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου