ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Το 15ο (ρεκόρ) Κόπα, τα 31 (ρεκόρ) του Φορλάν!


Πριν από ένα χρόνο, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής ο Ντιέγκο Φορλάν, ο Λουίς Σουάρες και η παρέα τους, καθοδηγούμενοι από τον Οσκαρ Ουάσιγκντον Ταμπάρες είχαν εντυπωσιάσει.
Η Ουρουγουάη είχε τερματίσει 4η στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όντας η καλύτερη ομάδα (με βάση την τελική κατάταξη τουλάχιστον...) από τη Νότιο Αμερική.Ε, στο τουρνουά της Νοτίου Αμερικής, το Κόπα Αμέρικα, απέδειξε το ίδιο ακριβώς: Οτι είναι αυτή τη περίοδο η καλύτερη Εθνική Ομάδα αυτής της περιοχής του πλανήτη.

Η «Σελέστε» επικράτησε της Παραγουάης με 3-0 χάρη στα τέρματα των δύο σούπερ σταρ της, Λουίς Σουάρες, Ντιέγκο Φορλάν (δύο) και κατέκτησε τον τίτλο. Εφτασε στην κορυφή, απόλυτα δίκαια. Ηταν η καλύτερη ομάδα και το απέδειξε με πειστικό τρόπο στον μεγάλο τελικό του «Μονουμεντάλ».
Ηταν ο 15ος τίτλος της στη διοργάνωσης σε 21 συμμετοχές στον τελικό! Πάνω από 75% επιτυχία δηλαδή για την «Σελέστε» που είχε να γιορτάσει Κόπα Αμέρικα από το 1995. Με τον τίτλο αυτό ξεπέρασε την (μέχρι να αρχίσει ο τελικός) ισόβαθμή της στην κορυφή με 14 τίτλους Αργεντινή και έγινε η πολυνίκης της διοργάνωσης.
Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε μόνο μία ομάδα στο γήπεδο, η Ουρουγουάη. Αδικήθηκε στη φάση του 2', όταν ο Βιγιάρ απέκρουσε αρχικά καρφωτή κεφαλιά του Λουγκάνο και στην επαναφορά νέα κεφαλιά του Κοάτες χτύπησε ξεκάθαρα στο χέρι του Ορτιγόσα σχεδόν πάνω στη γραμμή. Ηταν πέναλτι και αποβολή, παρότι ο αμυντικός της Παραγουάης πήγε να προφυλαχθεί ουσιαστικά.
Το 15ο (ρεκόρ) Κόπα, τα 31 (ρεκόρ) του Φορλάν!



Στο 12' ο Λουίς Σουάρες με τη βοήθεια μιας μικρής κόντρας με το 4ο γκολ του στη διοργάνωση έκανε το 1-0. Ο μονόλογος της Ουρουγουάης συνεχίστηκε (ένα σουτ με τον Βαλδές έκανε η Παραγουάη σε όλο το ημίχρονο) και ύστερα από αρκετές χαμένες ευκαιρίες, ο Φορλάν στο 42' με το 1ο του γκολ στο τουρνουά (και πρώτο ύστερα από 13 άσφαιρα ματς με την Εθνική του) έκανε το 2-0 και όλα τέλειωσαν. Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων ήταν τεράστια.
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα άλλαξε επειδή η Ουρουγουάη κατέβασε ταχύτητα και έδειξε απλά να θέλει να διατηρήσει το προβάδισμά της. Η Παραγουάη βρήκε χώρους, ανέβηκε, έχασε 2-3 πολύ καλές ευκαιρίες, είχε και δοκάρι με τον Βαλδές στο 54' αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει τη μοίρα της.
Ευκαιρίες προς το τέλος έκανε και η Ουρουγουάη (δύο πολύ καλές) και όλα τελείωσαν... φυσιολογικά. Η μάλλον, η ιστορία γράφτηκε στο ι90' ακριβώς. Ο Ντιέγκο Φορλάν με το δεύτερο γκολ του στον τελικό έβαλε το όνομά του στο πάνθεον του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης. Ηταν το 31ο γκολ του με τη φανέλα της «Σελέστε» και ισοφάρισε τον θρυλικό Εκτορ Σκαρόνε (1917-1930 έπαιξε) στην κορυφή των σκόρερ της Εθνικής της χώρας του.
Η καλύτερη ομάδα κέρδισε εύκολα, μια που έφτασε στον τελικό δίχως νίκη, αλλά με πολύ τύχη. Αυτή ήταν η απλή εικόνα του τελικού του Κόπα Αμέρικα.
Η φάση του 2ου λεπτού
Η φάση του 2ου λεπτού
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ – ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ 3-0 (12' Σουάρες, 42', 90' Φορλάν)
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μουσλέρα, Μάξι Περέιρα, Λουγκάνο, Κοάτες, Κάσερες (89' Γκοδίν), Ντιέγκο Πέρες (70' Εγουρέν), Αρέβαλο Ρίος, Αλβάρο Γκονζάλες, Αλβαρο Περέιρα (64' Καβάνι), Φορλάν, Λουίς Σουάρες.
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Βιγιάρ, Πίρις, Βερόν, Ντα Σίλβα, Μαρέκος, Κάσερες (54' Εστιγαρίμπια), Ριβέρος, Ορτιγόσα, Βέρα (65' Πέρες), Βαλδές, Σεμπάγιος (77' Μπάριος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου