ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

"Χρυσό" αντίο από τον Ζιλμπέρτο!

Ο Ζιλμπέρτο έκανε αποχαιρετιστήριο δώρο στον Παναθηναϊκό σκοράροντας το νικητήριο γκολ επί του ΠΑΟΚ, το οποίο άνοιξε στους «πράσινους» τον δρόμο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Πλέον ο Παναθηναϊκός κρατάει την τύχη στα χέρια του. Αν νικήσει την ΑΕΚ την Τετάρτη στην τελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ θα πάρει αυτός το εισιτήριο. Κάτι που φαινόταν απίθανο μετά τις 3 πρώτες αγωνιστικές.

 Το ματς ήταν ιδιαίτερο για τον 35χρονο άσο αφού επρόκειτο για το τελευταίο του μπροστά στο κοινό του Παναθηναϊκού. Ο κόσμος τον αποχαιρέτησε σηκώνοντας  πανό που έγραφε «Σε ευχαριστούμε για όλα» ενώ το όνομά του ακούστηκε πολλές φορές από την «εξέδρα».
Ο Βραζιλιάνος φρόντισε να ανταποδώσει τις ευχαριστίες του κόσμου σημειώνοντας το γκολ της νίκης στο 73΄. Ένα γκολ που το πανηγύρισε σαν να ήταν το πιο σημαντικό της καριέρας του.
Ιδιαίτερο ήταν το ματς και για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη ο οποίος έπαιξε κόντρα στην πρώην ομάδα του. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν ξέχασαν την προσφορά του και τον καταχειροκρότησαν κατά την αλλαγή του από τον Ελ Ζαρ στο 75΄.
Τα πλάνα των προπονητώνO Ζεσουάλδο Φερέιρα επέλεξε τον Σιμάο για τη θέση του τιμωρημένου Κατσουράνη. Όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική αλλαγή του Πορτογάλου στην 11αδα καθώς προτίμησε για το κέντρο της άμυνας προτίμησε τον Σαριέγκι αντί του Μπουμσόνγκ (κάθισε στον πάγκο).
Κατόπιν τούτου, το σχήμα του Παναθηναϊκού είχε την εξής μορφή (4-3-3: Τερματοφύλακας ο Τζόρβας. Στην άμυνα οι Βύντρα (δεξιά), Σπυρόπουλος (αριστερά), Σαριέγκι, Καντέ (στόπερ). Στα χαφ, οι Σιμάο, Ζιλμπέρτο, Γκαρσία και στην επίθεση οι Νίνης (δεξιά), Λέτο (αριστερά), Σισέ (κορυφή).
Ο Μάκης Χάβος, που δεν είχε στη διάθεσή του τον άτακτο Γκαρσία και τον τραυματία, Ίβιτς διατήρησε στην 11αδα τον Φωτάκη και επιστράτευσε τον Τσουκαλά. Στο αρχικό σχήμα επέστρεψε ο Τσιρίλο και στην 18αδα ο Μουσλίμοβιτς.
Έτσι η 11αδα του ΠΑΟΚ είχε την εξής μορφή (4-2-3-1): Τερματοφύλακας ο Χαλκιάς. Στην άμυνα οι, Έτο (δεξιά), Λίνο (αριστερά), Τσιρίλο, Κοντρέρας (στόπερ). Στα χαφ, οι Τσουκαλάς, Βιτόλο, Φωτάκης και στην επίθεση οι Σαλπιγγίδης (δεξιά), Βιεϊρίνια (αριστερά), Αθανασιάδης (κορυφή).
Ο Παναθηναϊκός έδειξε μια ζωντάνια στο ξεκίνημα του αγώνα που χάθηκε γρήγορα απέναντι στην καλή συμπεριφορά του ΠΑΟΚ στην άμυνα και στη δική του αδυναμία να οργανώσει το παιχνίδι.
Και αδυναμία που οφειλόταν στην κακή απόδοση των Γκαρσία και Νίνη και στην απουσία του Κατσουράνη (ο Σιμάο, που έπαιξε στη θέση του, «έκοβε» αλλά δεν μπορούσε να κατεβάσει τη μπάλα όπως ο διεθνής χαφ).
Ο ΠΑΟΚ, με τους ακραίους χαφ (Σαλπιγγίδη Βιεϊρίνια) να βοηθούν στο μαρκάρισμα των Λέτο, Νίνη έκλεισε τους διαδρόμους στις πτέρυγες και αχρήστευσε το κυριότερο όπλο των «πράσινων».
Μάλιστα, όχι μόνο το αχρήστευσε αλλά το γύρισε και μπούμερανγκ καθώς οι Λίνο, Έτο με κάθε ευκαιρία έβγαιναν στην αντεπίθεση και καθώς δεν τους ακολουθούσαν οι Λέτο, Νίνης δημιουργούσαν αναστάτωση στην περιοχή του Τζόρβα.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν φτωχό σε φάσεις. Ένα σουτ του Βύντρα στο 5΄ που βρήκε σε ετοιμότητα τον Χαλκιά, μια κεφαλιά του Αθανασιάδη στο 12΄, που δεν αιφνιδίασε τον Τζόρβα και μια βολίδα του Νίνη στο 44΄ που δεν βρήκε στόχο, ήταν ό,τι είχε να παρουσιάσει το ματς.
Ο ΚάκοςΕλλείψει άλλων, πρωταγωνιστής του αγώνα αναδείχτηκε ο διαιτητής Κάκος, ο οποίος στο 24΄ υπέδειξε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού αλλά δευτερόλεπτα αργότερα το... πήρε πίσω.
Είχε προηγηθεί κόρνερ του Λέτο και διώξιμο της μπάλας από τον Τσιρίλο με το σώμα και το κολλημένο σε αυτό χέρι του. Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν, ο Κερκυραίος διαιτητής συμβουλεύτηκε τους συνεργάτες του και έδειξε . κόρνερ.
 Το α΄ ημίχρονο είχε άλλη μια δύσκολη φάση για τον Κερκυραίο ρέφερι. Στο 43΄ ο Γκαρσία εκτέλεσε φάουλ και ο Τσουκαλάς που ήταν στο τείχος φάνηκε να προτάσσει το χέρι του. Ο Κάκος άφησε την φάση να συνεχιστεί.
Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Φερέιρα απέσυρε τον Γκαρσία και έβαλε στη θέση του, τον Χριστοδουλόπουλο. Ο Λάζαρος πήγε στη δεξιά πλευρά και ο Νίνης μετακινήθηκε εσωτερικός χαφ.
ΠολιορκίαΟι «πράσινοι» έκλεισαν τον ΠΑΟΚ στο μισό γήπεδο και άρχισαν να πολιορκούν την εστία του Χαλκιά. Στο 50΄ ο Λέτο κέρδισε και εκτέλεσε φάουλ, χωρίς αποτέλεσμα. Στο 53΄ το σουτ του Αργεντινού βρήκε το στόχο αλλά ο Χαλκιάς εκτινάχθηκε και έστειλε τη μπάλα κόρνερ.
Πάλι ο διεθνής γκολκίπερ στο 59΄ έπεσε στα πόδια του Ζιλμπέρτο και έσωσε το τέρμα του. Στο διάστημα αυτό ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να έχει χάσει τον προσανατολισμό του στο γήπεδο. Στο 63΄ο Σισέ σούταρε, άουτ.
Βλέποντας τα σκούρα ο Φερέιρα  σήκωσε από τον πάγκο τους Καραγκούνη και Μαρίνο και τους έριξε στον αγώνα στη θέση των Νίνη και Σπυρόπουλου. Το ρόλο του Σπυρόπουλου ανέλαβε ο Βύντρα και του Βύντρα ο Μαρίνος.
 Την ίδια στιγμή (69΄) ο Χάβος αντικατέστησε τον Έτο με τον Σνάουτσερ που θεωρείται καλύτερος αμυντικά από τον Βραζιλιάνο, προκειμένου να φυλάξει καλύτερα τον δεξιό πύργο της οπισθοφυλακής.
Το γκολ του ΖιλμπέρτοΑπό τη νέα του θέση ο Βύντρα προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τον Χαλκιά στο 73΄ αλλά δεν τα κατάφερε. Στο επόμενο λεπτό όμως ο διεθνής γκολκίπερ δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. Απέκρουσε το πρώτο σουτ του Σισέ αλλά ο Ζιλμπέρτο ήταν εκεί για να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα (από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ).
Ο Χάβος, βλέποντας τον στόχο του Τσάμπιονς Λιγκ να απομακρύνεται, έριξε στον αγώνα τους Μουσλίμοβιτς και Ελ Ζαρ και άλλαξε το σύστημά του σε 4-4-2. Το ματς πήρε άγρια μορφή κι ενώ στην εξέδρα ξεσπούσε εμφύλιος με τους οργανωμένους να φωνάζουν συνθήματα κατά του Γ. Βαρδινογιάννη και τους υπόλοιπους να τους αποδοκιμάζουν.
 Στο 84΄ ο Μουσλίμοβιτς αστόχησε εξ επαφής και η καρδιά των παικτών και οπαδών του Παναθηναϊκού πήγε στη θέση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου