ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ώρα για αποδείξεις…

Η υπομονή τελείωσε. Ατρόμητος και ΑΕΚ διεκδικούν σήμερα (30/4 και ώρα 20:30) το Κύπελλο Ελλάδος στο ΟΑΚΑ με τον νικητή να εξιλεώνεται για την άσχημη χρονιά…
Από τις 16 Απριλίου οι φίλοι του Ατρόμητου και της ΑΕΚ… ζουν και αναπνέουν για τον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά στις δύο ομάδες, με αποτέλεσμα ο σημερινός (30/4) τελικός να είναι παιχνίδι ζωής ή θανάτου.
Από την πλευρά της η ΑΕΚ, μετά τη νίκη στη Τούμπα, προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα, δεχόμενη έξι τέρματα από τον Ολυμπιακό. Έτσι η κατάκτηση του κυπέλλου είναι μονόδρομος για τους «κιτρινόμαυρους», προκειμένου να… σωθεί μία όχι και τόσο ικανοποιητική χρονιά.

Ξέχωρα από αυτό, τα εννέα χρόνια χωρίς τίτλο για την «Ένωση», δείχνουν πολλά για μία ομάδα του βεληνεκούς της. Αν προσθέσει το 14ο τρόπαιο στην συλλογή της, θα έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσει την αντεπίθεσή της και να επιστρέψει στα παλιά γνωστά επίπεδα, τότε που διεκδικούσε τίτλους μέχρι τέλους, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Αντίθετα ο Ατρόμητος, κέρδισε την παραμονή του στην κατηγορία με ιδιαίτερα αγχωτικό τρόπο και η κατάκτηση του κυπέλλου θα σημαίνει αλλαγή εποχής για την ομάδα του Περιστερίου. Βλέπετε είναι η πρώτη φορά που αγωνίζεται σε τελικό της διοργάνωσης, ενώ δεν έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία του κάποιον τίτλο. Αν συμβεί αυτό σήμερα, θα μπορέσει να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, καθώς εκτός από τον τίτλο θα αγωνιστεί και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.
Το… παρελθόν
Μπορεί για τον Μανόλο Χιμένεθ η συγκεκριμένη χρονιά να είναι η πρώτη του στην Ελλάδα και να μην έχει κάποιο ιδιαίτερο παρελθόν με τον Ατρόμητο, ωστόσο σε αντίθεση με τον Ισπανό ο Γιώργος Δώνης έχει πολλά να αποδείξει στην ΑΕΚ.
Η φυγή του πριν από τρία χρόνια δεν ήρθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μετά η «λευκή» ισοπαλία της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ, σήμανε και το τέλος του Έλληνα τεχνικού στον πάγκο της «Ένωσης».
Σίγουρα θέλει πάρα πολύ να δώσει απαντήσεις στην ομάδα όπου βρέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, και πλέον έχει την μεγάλη ευκαιρία να το κάνει στον τελικό. Επίσης, στο παλμαρέ του στους πάγκους, υπάρχει μία κατάκτηση κυπέλλου, από τη θέση του αουτσάιντερ. Τότε βρισκόταν στον πάγκο της Λάρισας και επικράτησε μίας ακόμα πρώην ομάδας του, του Παναθηναϊκού, με 2-1.
«Κιτρινόμαυρη» παράδοση
Σε ό,τι αφορά την προϊστορία ανάμεσα στις δύο ομάδες, η ΑΕΚ, παραμένει αήττητη από τον Ατρόμητο μετά την επιστροφή του στην πρώτη Εθνική. Συγκεκριμένα ο «Δικέφαλος» έχει ηττηθεί δύο φορές από την Χαλκηδόνα, η οποία στην εξέλιξή της, συγχωνεύτηκε με τον Ατρόμητο.
Κατά τα άλλα, η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, έχει πάρει οκτώ φορές τη νίκη, έχοντας και έξι ισοπαλίες. Μία από αυτές τις νίκες είχε έρθει για τον θεσμό του κυπέλλου το 2002, όταν είχε επικρατήσει με 3-0 εκτός έδρας.
Πώς έφτασαν στον τελικό…
Σχετικά τυχερός στάθηκε ο Ατρόμητος για τον δρόμο του προς τον τελικό, καθώς δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κάποια από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Για τους «32» απέκλεισε την Αναγέννηση Γιαννιτσών με 3-1, ενώ στον επόμενο γύρο, επικράτησε με 1-0 της Καβάλας παίρνοντας και την πρόκριση. Στα προημιτελικά το εμπόδιο του Διαγόρα, προσπεράστηκε με δύο νίκες, για να έρθουν τα ημιτελικά και ο Ολυμπιακός Βόλου. Η νίκη με 2-1 στο Περιστέρι, ήταν αρκετή για να δώσει τη πρόκριση στον μεγάλο τελικό, καθώς στον επαναληπτικό του Βόλου οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα.
Η ΑΕΚ, είχε ένα σαφώς πιο δύσκολο έργο. Για τους «32» διέλυσε με 5-1 τον Πανθρακικό, με χατ-τρικ του Μπλάνκο. Στην επόμενη φάση, ήταν και πάλι εντυπωσιακή, καθώς πέρασε σαν… σίφουνας από τον νεόκτιστο «AEL FC Αρένα» επικρατώντας της Λάρισας με 4-0. Κάπου εκεί ξεκίνησαν και τα δύσκολα. Με ένα σόου του Λυμπερόπουλου, πήρε την εκτός έδρας νίκη με 2-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό και όλα έδειχναν ότι είχε πάρει και την πρόκριση. Ωστόσο στον επαναληπτικό, χρειάστηκε ένα τέρμα του Μίτσελ από το κέντρο του γηπέδου στο… 98’ για να της δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά. Εκεί συνάντησε τον άλλον Δικέφαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον ΠΑΟΚ. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο ΟΑΚΑ, με καμία από τις δύο ομάδες να μην βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στη Τούμπα, όμως, το παιχνίδι πήγε σε «κιτρινόμαυρα» χέρια, μετά από τέρμα του Δέλλα, ο οποίος έδωσε και τη πρόκριση στον τελικό.
Η σφυρίχτρα…
Άσχημες μνήμες ξυπνά ο ορισμός του Τάσου Κάκου στον τελικό για τους φίλους της ΑΕΚ. Ο Έλληνας διαιτητής ήταν ο άρχοντας στον προ διετίας τελικό, όπου η «Ένωση» ηττήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι από τον Ολυμπιακό, στον μακράν πιο εντυπωσιακό τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης.
Κατά τα άλλα φέτος ο Κερκυραίος διαιτητής έχει… σφυρίξει τέσσερις φορές την ΑΕΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν δύο νίκες και δύο ήττες, με την μία εξ αυτών να φέρνει και την απόλυση του Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον πάγκο της.
Σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια του Ατρόμητου, η ομάδα του Περιστερίου έχει παίξει μόλις μία φορά με τον Τάσο Κάκο, στην ήττα με 1-0 από την Λάρισα για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.
Τα πλάνα των τεχνικών
Ξεκινώντας με τους τυπικά γηπεδούχους, ο Γιώργος Δώνης δείχνει να καταλήγει στο 4-3-3 με δύο αμυντικά χαφ. Κάτω από τα δοκάρια αναμένεται να ξεκινήσει ο Ιτάνζ, ενώ στο κέντρο της άμυνας θα είναι οι Ολιβέιρα και Μπαζίνσκι. Στα δύο άκρα της αμυντικής γραμμής οι Σκόνδρας και Νάστος έχουν το προβάδισμα.
Στο κέντρο τα δύο αμυντικά χαφ θα είναι οι Σφακιανάκης και Νεμπεγλέρας με τον Σαρμιέντο να έχει ρόλο οργανωτή μπροστά στους. Στην κορυφή της επίθεσης αναμένεται ο Σαγκανόφσκι, με τους Καραγκούνη και Καμαρά να βρίσκονται στα δύο άκρα.
Ο Μανόλο Χιμένεθ από τη πλευρά του δείχνει να έχει καταλήξει στο αρχικό σχήμα. Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Σάχα, με τους Δέλλα και Ματέος στο κέντρο της άμυνας, τον Καράμπελα στο αριστερό άκρο και τον Γεωργέα στο δεξί.



Η τριάδα του κέντρου θα αποτελείται από τους Ντιόπ, Μάκο και Καφέ, ενώ στην επίθεση ο Λυμπερόπουλος αναμένεται στην κορυφή, με τους Λαγό και Σκόκο να είναι στα δύο άκρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου