ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Jogo Bonito!!!

Το... τίκι-τάκα της Ισπανίας «πέθανε» στο Ρίο από το «Jogo Bonito» των Βραζιλιάνων. Το 3-0 της παρέας του Νεϊμάρ, με σκόρερ τον ίδιο και τον Φρεντ (2), έβαλε τέλος στην κυριαρχία της Ισπανίας και χάρισε στη «σελεσάο» το τέταρτο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και τρίτο συνεχόμενο...
Δεύτερο… μαρακανάτσο δεν μπορούσε να γίνει...
Η Βραζιλία περίμενε να σηκώσει κούπα στο σπίτι της για πρώτη φορά μετά το Κόπα Αμέρικα του 1989 κι έχοντας πάει στον τελικό… φουριόζα, δεν μπορούσε να υποταχθεί από την υποτονική Ισπανία του Ντελ Μπόσκε. Ο Νεϊμάρ και η παρέα του έδειξαν πως η απλότητα και η φαντασία μπορεί να νικήσει την τακτική και την… υπερβολική απλότητα του passing game των Ισπανών και με το 3-0 στο κατάμεστο, από 80.000 θεατές, «Μαρακανά» το Κύπελλο Συνομοσπονδιών για τέταρτη φορά κατέληξε στα χέρια των «καριόκας».
Νευρικοί και χωρίς τις συνηθισμένες τους φάσεις οι Ισπανοί, δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο του ματς να επανέλθουν και τα έκαναν… μούσκεμα στο δεύτερο ημίχρονο, χάνοντας πέναλτι με τον Ράμος στο 55’ και μένοντας με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Πικέ στο 68’, είδαν τη Βραζιλία να στέλνει ηχηρό μήνυμα ενόψει του Μουντιάλ που θα γίνει στην ίδια χώρα το επόμενο καλοκαίρι, την ώρα που ο Νεϊμάρ δικαιούται πλέον να αναζητά μια θέση δίπλα στους Κριστιάνο Ρονάλντο και Μέσι στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και να μην θεωρείται… rising star.
Ο νέος σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα ήταν άλλωστε από τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού σκοράροντας με «οβίδα» στο 44’, ενώ ο Φρεντ ήταν ο ουσιαστικότερος όλων με γκολ στο 2’ και στο 47’ τα οποία «καθάρισαν» την Ισπανία κι έδωσαν το έναυσμα για το γλέντι στη «χώρα του καφέ»…
Χωρίς αλλαγές ο «Φελιπάο»
Με την ενδεκάδα του ημιτελικού κόντρα στην Ουρουγουάη παρέταξε τη Βραζιλία ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Η «σελεσάο» είχε κάτω από τα δοκάρια τον Ζούλιο Σέζαρ και τους Μαρσέλο, Νταβίντ Λουίς, Τιάγκο Σίλβα και Ντάνι Άλβες από αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή πήρε θέση ο Λουίς Γκουστάβο, έχοντας δίπλα του τον Παουλίνιο, ενώ πιο μπροστά τους κινήθηκαν σε ελεύθερο ρόλο οι Όσκαρ και Χουλκ, οι οποίοι έβγαιναν και στα άκρα. Επιθετικό δίδυμο ο Νεϊμάρ με τον Φρεντ, με τον πρώτο βέβαια να κάνει… ότι θέλει στο χορτάρι.
Όσο για τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε, είχε μια αλλαγή σε σχέση με τον ημιτελικό απέναντι στην Ιταλία. Αντί του Νταβίντ Σίλβα, έβαλε στην ενδεκάδα των «φούριας ρόχας» τον Χουάν Μάτα. Έτσι, η Ισπανία είχε κάτω από τα δοκάρια τον Ίκερ Κασίγιας με τους Ζόρντι Άλμπα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ και Αρμπελόα να παίρνουν θέσεις από αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα. Η τριάδα στη μεσαία γραμμή αποτελούταν, όπως πάντα, από τους Ινιέστα, Τσάβι και Μπουσκέτς, ενώ οι Μάτα και Πέδρο ήταν τα στηρίγματα του Τόρες στην επίθεση.
«Σάμπα» με το… καλημέρα
Σ’ ένα κατάμεστο «Μαρακανά» που… προσκυνούσε τη λατρεμένη του «σελεσάο», οι παίκτες της Βραζιλίας φρόντισαν με το ξεκίνημα του τελικού να ανταμείψουν το κοινό τους. Έτσι, μπήκαν πάρα πολύ δυνατά στο ματς και μόλις στο 2’ πήραν προβάδισμα. Ο Χουλκ από δεξιά έκανε σέντρα με στόχο τον Νεϊμάρ, Πικέ και Αρμπελόα τράκαραν στον αέρα κι ο πεσμένος στο έδαφος Φρεντ βρήκε τρόπο να «τσιμπήσει» τη μπάλα προ του εξερχόμενου Κασίγιας και να τη στείλει στα δίχτυα της Ισπανίας για το προβάδισμα των Βραζιλιάνων.
Οι οικοδεσπότες ήταν κυρίαρχοι από αυτό το σημείο κι έπειτα, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και μη επιτρέποντας με το ασφυκτικό τους πρέσινγκ να γίνει το γνωστό passing game της Ισπανίας. Οι «φούριας ρόχας» έδειχναν να μην έχουν προσανατολισμό στο ματς ως το 30’, όπου κατάφερα να ισορροπήσουν την κατάσταση και να βγουν σε κάποιες περιπτώσεις στην επίθεση. Το δίδυμο των Λουίς και Σίλβα ωστόσο ήταν ιδιαίτερα σταθερό και δεν επέτρεψε να γίνουν επικίνδυνες φάσεις στην εστία του Σέζαρ.
«Σωτήρας» Λουίζ, «βόμβα» Νεϊμάρ
Οι Ισπανοί άρχισαν σταδιακά να ανεβάζουν ωστόσο στροφές, ευνοήθηκαν και από κάποια… νεύρα που προκλήθηκαν από εκατέρωθεν σκληρά μαρκαρίσματα κι είχαν κάποιες καλές στιγμές στο ματς, με κορυφαία την ευκαιρία του Πέδρο στο 41’. Ο εξτρέμ της Μπαρτσελόνα βρέθηκε μόνος με τον τερματοφύλακα, τον πλάσαρε σωστά αλλά ήρθε από… το πουθενά ο Νταβίντ Λουίζ κι έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή.
Η φάση αυτή… ξύπνησε τη Βραζιλία, που στην εκπνοή του ημιχρόνου έφτασε και σε δεύτερο τέρμα. Στο 45’ ο Νεϊμάρ συνδυάστηκε έξοχα με τον Όσκαρ, πήρε τη μπάλα σε θέση μέσα αριστερά στην περιοχή της Ισπανίας και με «κεραυνό» που εξαπέλυσε «κάρφωσε» τον Κασίγιας για το 2-0, που ήταν και το αποτέλεσμα του ημιχρόνου.
Πάρε… Φρεντ να έχεις!
Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, η Βραζιλία μπήκε με… γκάζι-πάτωμα στον αγωνιστικό χώρο και τέλειωσε τον τελικό! Στο 47’ ένας εξαιρετικός συνδυασμός έφερε τον Χουλκ έξω από την περιοχή, αυτός έκανε άνοιγμα στα αριστερά με τον Νεϊμάρ να αφήνει πανέξυπνα τη μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του για τον Φρεντ και τον τελευταίο να πλασάρει εύστοχα τον Κασίγιας και να βάζει… φωτιά στο «Μαρακανά» με το 3-0 της «σελεσάο»!
Το παιχνίδι έδειχνε να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα κι από τη στιγμή που η Ισπανία έχασε την καλύτερή της ευκαιρία στο 55’, φαινόταν ότι δεν υπήρχε επιστροφή. Οι «φούριας ρόχας» είδαν τον Νάβας, ο οποίος είχε μπει λίγο νωρίτερα στη θέση του Μάτα, να κερδίζει πέναλτι από τον Μαρσέλο, την εκτέλεση όμως ανέλαβε ο Σέρχιο Ράμος ο οποίος έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Σέζαρ και σκόρπισε απογοήτευση στην ομάδα του…
«Χάζεψε» τον νέο του συμπαίκτη…
Όλα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμο τους κι ο Νεϊμάρ είπε να τα… βοηθήσει να μην τον χάσουν. Στο 68’ πήρε τη μπάλα λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή, «χάζεψε» δυο αντιπάλους κι έφυγε κατά μέτωπο προς την περιοχή του Κασίγιας. Ο Πικέ, νέος του συμπαίκτης στη Μπαρτσελόνα, έκανε το… λάθος να βρεθεί μπροστά του, ο Βραζιλιάνος του «έσκασε» μια ντρίμπλα κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Καταλανός να τον «γκρεμίσει». Όντας ο τελευταίος παίκτης ωστόσο, είδε και την κόκκινη κάρτα από τον Ολλανδό ρέφερι, Κάιπερ, και με την Ισπανία να είναι αποκαρδιωτική και με 10 παίκτες, το αποτέλεσμα δεν είχε καμία τύχη να είναι διαφορετικό.
Οι Βραζιλιάνοι συνέχισαν να ψάχνουν και τέταρτο γκολ, ωστόσο αυτό δεν ήρθε αφού ο ρυθμός από το 75’ είχε αρχίσει να πέφτει παρά τις… φωνές του Σκολάρι. Οι Ισπανοί από την πλευρά τους ήθελαν το γκολ της τιμής κι είχαν δυο καλές στιγμές, με κορυφαία τη φάση του 86΄ όταν ο Σέζαρ απέκρουσε εντυπωσιακά σουτ του Βίγια και έτσι το 3-0 ήταν το αποτέλεσμα που χάρισε στη «σελεσάο» το τέταρτο Κύπελλο Συνομοσπονδιών μετά από αυτά του 1997, του 2005 και του 2009.
Πρόβα για το Μουντιάλ που θα γίνει σε έναν χρόνο από τώρα στη «χώρα του καφέ»; Πολύ πιθανόν… Η Ισπανία πάντως έπαψε να είναι ανίκητη κι έχασε τον πρώτο της τελικό σε μεγάλη διοργάνωση μετά το 2008 όταν κατέκτησε το Euro κι άρχισε να σαρώνει τίτλους, ενώ η Βραζιλία πήρε το τρίτο συνεχόμενο Confederations Cup, και τον πρώτο τίτλο της μετά το 2009…
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Σκολάρι): Ζούλιο Σέζαρ, Ντάνι Άλβες, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Μαρσέλο, Φρεντ (80’ Τζο), Νεϊμάρ, Όσκαρ, Λουίς Γκουστάβο, Παουλίνιο (88’ Ερνάνες), Χουλκ (73’ Ζάντσον)
ΙΣΠΑΝΙΑ (Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Πικέ, Ινιέστα, Τσάβι, Τόρες (59’ Βίγια), Πέδρο, Μάτα (52’ Νάβας), Σέρχιο Ράμος, Μπουσκέτς, Αρμπελόα (46’ Αθπιλικουέτα), Ζόρντι Άλμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου