ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Του Χ-άλασε το πάρτι!

Το πάρτι στήθηκε αλλά ήταν... πράσινο! Ο Παναθηναϊκός έβαλε μπουρλότο στο Καραϊσκάκη και παρ' ότι ο Ολυμπιακός έκλεψε την ισοπαλία (1-1) αποδοκιμάστηκε άγρια!
Επέλεξε Γκρέκο ο Μίτσελ
Επί της ουσίας, μία θέση παιζόταν για την ενδεκάδα που είχε στο μυαλό του ο Μίτσελ, με τον Ισπανό τεχνικό να προτιμά τον Γκρέκο αντί του Μασάδου για να «θωρακίσει» την τριάδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής.
Ο Μέγιερι ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ ο Χολέμπας, δεξί ο Παπάζογλου και στο κέντρο της άμυνας ο Παπαδόπουλος με τον Μανωλάς. Μανιάτης, Φέισα και Γκρέκο στη τριάδα των χαφ, Φουστέρ δεξιά, Αμπντούν αριστερά και στη κορυφή της επίθεσης ο Τζιμπούρ.
Με Τοτσέ στη κορυφή
Στην... αντίπερα όχθη, ο Γιάννης Βονόρτας στο δεύτερο του ματς ως πρώτος προπονητής στον Παναθηναϊκό «έπεσε» στα βαθιά ενός ελληνικού κλάσικο. Ο Έλληνας προπονητής αν και έδειχνε να προτιμά τον Φιγκερόα, τελευταία στιγμή επέλεξε τον Τοτσέ, ποντάροντας στη σταθερότητα του Ισπανού.
Ο Καρνέζης υπερασπίστηκε την εστία του «τριφυλλιού», αριστερά στην άμυνα ο Μαρίνος, δεξιά ο Σεϊταρίδης και κεντρικό αμυντικό δίδυμο ο Μπουμσόνγκ με τον Τριανταφυλλόπουλο. Βιτόλο, Σο και Ζέκα στον άξονα, στα «φτερά» Σισοκό και Μπαρμπαρούσης ενώ στην κορυφή ο Τοτσέ.
Τα... άχαστα ο Παναθηναϊκός!
Το παιχνίδι κυλούσε στα μέτρα του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» τήρησαν κατά γράμμα το αμυντικό τους πλάνο, έκλεισαν τους χώρους μπροστά από την περιοχή του Καρνέζη και... ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να ψάξει την δημιουργία φάσεων... μονόπατα. Δηλαδή, μόνο με σέντρες, τις οποίες καθάριζε δίχως ιδιαίτερη δυσκολία η άμυνα του «τριφυλλιού». Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας αλλά μοναχά μία καλή στιγμή με το φάουλ του Χολέμπας που βρήκε στο δοκάρι του Καρνέζη! Δεν είναι τυχαία πως οι οπαδοί των πρωταθλητών βλέποντας το μπλακ-άουτ φώναζαν το όνομα του Αριέλ Ιμπαγάσα!
Οι «πράσινοι», κατάφεραν να ισορροπήσουν μετά το 30'. Μέχρι εκείνο το σημείο δεινοπαθούσαν να αλλάξουν δεύτερη πάσα, ωστόσο, διόρθωσαν το κομμάτι της κυκλοφορίας και έχασαν δύο ανεπανάληπτες ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ στο Φάληρο. Η μία πιο μεγάλη από την άλλη. Στο 34' ο Μπαρμπαρούσης νικήθηκε από τον Μέγιερι στο τετ-α-τετ και έντεκα λεπτά αργότερα(45') ο Ζέκα χάνει την ευκαιρία της χρονιάς, της δεκαετίας, ίσως και όλων των εποχών σε ντέρμπι.
Ο Πορτογάλος μετά την γκάφα του Μανωλά, πέρασε τον πορτιέρο των «ερυθρολεύκων», βρέθηκε μόνος του απέναντι στο τέρμα και... κατάφερε να στείλει την μπάλα στο δοκάρι! Λέμε, κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται χαθεί ο ορισμός του... άχαστου!
Φιγκερόα, Μήτρογλου... γιούχα!
Στην επανάληψη, ο Μίτσελ με το... καλησπέρα έκανε το αυτονόητο. Έριξε στο ματς τον Ιμπαγάσα, ο Αργεντινός μάζεψε τα ασυμμάζευτα και ο Ολυμπιακός άρχισε να δημιουργεί κανονικές φάσεις. Ο Παναθηναϊκός τον... περίμενε και σε μία αντεπίθεση για σεμινάριο σκόραρε στο 74'. Σισοκό και Ζέκα συνδυάστηκαν ωραία από δεξιά, ο Πορτογάλος έβγαλε σέντρα... φαρμάκι και ο Λουτσιάνο Φιγκερόα με εξαιρετικό πλασέ την έστειλε στο πλεκτό του Μέγιερι. Δείγμα της ποιότητας του. Μια επαφή ήταν αρκετή.
Στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός πίεσε, έκλεισε στα καρέ του τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν μπορούσε να ηρεμήσει το παιχνίδι του και να «γυρίσει» την μπάλα. Εν τέλει, η υπεροχή των «ερυθρολεύκων» καρποφόρησε στο 87' όταν ο Μήτρογλου... μυρίστηκε το γκολ και με προβολή έφερε το ματς στα ίσια. Το 1-1 έμεινε μέχρι το φινάλε, ο Έλληνας φορ έσωσε τα προσχήματα αλλά δεν ήταν ικανό αυτό το γκολ να γλιτώσει την διοίκηση του Ολυμπιακού από την δυσαρέσκεια και την μεγάλη γιούχα του κόσμου!
Εάν είχε βάλει την ευκαιρία του ματς, θα είχε κάνει το ματς της ζωής του. Παρόλα αυτά ήταν τόσο σπουδαίο το ματς που έκανε ο Ζέκα που αναμφισβήτητα ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου. Ο Πορτογάλος μέσος πάτησε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, έκλεψε μπάλες, κάλυψε χώρους και κατέγραψε μία καταπληκτική σέντρα-ασίστ... πάρε-βάλε για τον Φιγκερόα. Τρομερή παρουσία από τον Ίβηρα.
Δύο ποδοσφαιριστές που ήρθαν από τον πάγκο, έκαναν την διαφορά για τους δύο «αιώνιους». Αμφότεροι από την Αργεντινή. Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα με πλασέ-απόδειξη της μεγάλης του κλάσης ανοίγει το σκορ για τον Παναθηναϊκό ενώ ο Αριέλ Ιμπαγάσα για τον Ολυμπιακό, καταφέρει να μαζέψει κάπως τη μεσαία γραμμή της ομάδας του. Από δική του σέντρα ξεκινά το γκολ της ισοφάρισης.
Tο κεντρικό αμυντικό δίδυμο των «ερυθρολεύκων». Οι φάσεις που... έφαγε ο Ολυμπιακός στο αποψινό ντέρμπι προέρχονται είτε από λάθος τοποθετήσεις είτε από λάθος εκτιμήσεις των Μανωλά-Παπαδόπουλου. Στο τετ-α-τετ του Μπαρμπαρούση, ο άσος του Παναθηναϊκού τους πιάνει στον ύπνο, στη φάση του Ζέκα ο Μανωλάς κάνει τρομερό λάθος ενώ στο γκολ του Φιγκερόα, ο Αργεντινός με την κίνηση του, τους έβγαλε... off!
Παίζει χωρίς αντίπαλο για να βρεθεί σε αυτή την κατηγορία. Για να το χάσεις αυτό το γκολ θέλει μεγάλη προσπάθεια και ο Ζέκα στην ευκαιρία του 45' κατάφερε να στείλει την μπάλα στο δοκάρι! Ο Πορτογάλος πέρασε τον Μέγιερι, είχε... πιάτο ολόκληρο τέρμα και δεν έστειλε την μπάλα στο πλεκτό, όντας κυριολεκτικά μόνος του! Απίστευτη φάση με το δοκάρι του Ίβηρα μέσου να παίζει χωρίς αντίπαλο για την χαμένη ευκαιρία της σεζόν!
Mετά το γκολ του Φιγκερόα έπαιξε «έδρα» και σφύριξε αρκετά ανάποδα φάουλ. Δεν υπάρχει οφ-σάιντ στο γκολ, με το οποίο ισοφαρίζει ο Ολυμπιακός παρά τα παράπονα των ανθρώπων του «τριφυλλιού» αν και φαίνεται ο Τζιμπούρ να κάνει επιθετικό φάουλ στον Πάπε Σο. Καθαρό οφ-σάιντ το τέρμα που σημειώνει στο φινάλε ο Μήτρογλου, σωστή απόφαση του επόπτη.
Ο Παναθηναϊκός έκανε την καλύτερη του φετινή εμφάνιση και... ανάγκασε τον κόσμο του Ολυμπιακού να γιουχάρει παρά το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» είναι πρωταθλητές εδώ και καιρό. Οι «πράσινοι» πλήρωσαν τις κλασσικές ευκαιρίες που έχασαν. Οι γηπεδούχοι δεν δημιούργησαν φάσεις, δεν είχαν κανένα πλάνο ανάπτυξης αλλά φάσεις σαν και αυτές που έχασε το «τριφύλλι», δεν γινόταν να τις χάσει. Ο Μήτρογλου στο φινάλε ισοφάρισε και έσωσε τα προσχήματα για τους Πειραιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου