ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Πρωτιά στη... γραμμή!

Ενας λάθος των Ουκρανών και ένα του διαιτητή (η μπάλα πέρασε τη γραμμή) χάρισαν στην Αγγλία τη νίκη (1-0), την πρωτιά του ομίλου και τους έστειλαν πάνω στους Ιταλούς.Πλέον ο EURO «ορφάνεψε». Τουλάχιστον από οικοδεσπότες, γιατί ορισμένοι από τους φιλοξενούμενους μία χαρούλα τα περνάνε ή για την ακρίβεια... περνάνε. Μας τελείωσε λοιπόν και η Ουκρανία που μετά τη συνδιοργανώτρια Πολωνία, θα δει τους «8» καλύτερους της Ευρώπης να παίζουν και στο δικό της σπίτι.
Οι τίτλοι τέλους έπεσαν άδοξα για την ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν που πάλεψε το ματς με τους Αγγλους, αλλά ηττήθηκε στις λεπτομέρειες: σε ένα ανεπίτρεπτο λάθος του τερματοφύλακα Ντμίτρι Πιατόβ και ένα ακόμα του διαιτητή.
Αυτοί οι δύο κυρίως, μαζί με τον Γουέιν Ρούνεϊ που εκμεταλλεύτηκε το πρώτο, διαμόρφωσαν τη νίκη (1-0) των Λιονταριών που πανηγύρισαν διπλά, καθώς οι τρεις βαθμοί τους χάρισαν την 1η θέση, μιας και στο άλλο ματς οι Σουηδοί έκαναν την έκπληξη και επικράτησαν των Γάλλων που τερμάτισαν 2οι. Με αυτή τη σειρά οι Αγγλοι θα διασταυρωθούν στα προημιτελικά με την Ιταλία.
Το ματς πάντως οι νικητές το πήγαν από την αρχή μέχρι το τέλος όσο πιο συντηρητικά γινόταν. Με τον Ρούνεϊ να ντεμπουτάρει στη διοργάνωση, ο Ρόι Χόντγκσον έστησε την ομάδα του με αμυντικούς προσανατολισμούς, καθότι τον βόλευε και η ισοπαλία. Οι Ουκρανοί λοιπόν μπήκαν φουριόζοι, έτρεξαν ασταμάτητα μέχρι το τέλος, σούταραν, πίεσαν, σέντραραν σε απεριόριστο βαθμό, αλλά γκολ δεν έβαλαν.
Βασικά έβαλαν ένα, αλλά ο ρέφερι Βίκτορ Κασάι τους το αρνήθηκε. Ο Μιλέβσκι βγήκε στην κόντρα (62'), την έδωσε στον Ντέβιτς και εκείνος αφού έκανε προσποίηση, πλάσαρε. Ο Χαρτ απέκρουσε, αλλά η μπάλα πήγαινε στα δίχτυα, ώσπου ο Τέρι με ανάποδο διώξιμο την πρόλαβε. Τουλάχιστον έτσι απεφάνθη ο Ούγγρος διαιτητής (μα καλά αυτός ο βοηθός γραμμής που ήταν στα δύο μέτρα που κοιτούσε), μιας και στο ριπλέι φάνηκε ξεκάθαρα πως το τόπι είχε περάσει τη γραμμή. Ηταν γκολ!
Αυτό δεν μέτρησε. Είχε μετρήσει όμως κανονικότατα το 1-0 των Αγγλων, οι οποίοι σκόραραν με το καλημέρα της επανάληψης (48'). Ο Τζέραρντ έκανε τη σέντρα από δεξιά και η άμυνα των Ουκρανών κοιμήθηκε. Κανείς δεν έβαλε το πόδι του και αυτή έφτασε μέχρι τον τερματοφύλακα, Πιατόβ, ο οποίος την έχασε μέσα από τα χέρια του. Πίσω του βρισκόταν ο Ρούνεϊ που με ανενόχλητη κεφαλιά έγραψε το ένα και μοναδικό τεμάχιο του αγώνα, στέλνοντας την χώρα του στην κορυφή, έστω και με αυτό τον κλεφτοπόλεμο που μπορεί να δίνει αποτελέσματα, αλλά δεν ταιριάζει σε μία ποδοσφαιρική δύναμη όπως είναι η Αγγλία.
  Ο Τζον Τέρι ήταν ο άρχοντας της αμυντικής διάταξης των Αγγλων. Πραγματικός ογκόλιθος πίσω, δεν άφησε να συμβεί το παραμικρό μπροστά από την εστία του Χαρτ. Ακόμα και στη φάση του ουκρανικού γκολ που δεν μέτρησε, εκείνος πρόλαβε και έβαλε το ποδαράκι του και έσωσε τη φάση.
Ο Γουέιν Ρούνεϊ ήταν τιμωρημένος στα δύο πρώτα ματς και προφανώς και εκτός ρυθμού, έχοντας να παίξει περίπου ένα μήνα σε ανταγωνιστικό αγώνα. Ακόμα και έτσι όμως και δίχως να κάνει εντυπωσιακό στο παιχνίδι, ήταν εκεί όταν έπρεπε. Σκόραρε, έτρεξε, μοίρασε τη μπάλα και ακόμα και με σβηστή τη μηχανή πιβεβαίωσε πως είναι το Νο1 αυτής της ομάδας.
Αυτό που κάνει ο Ντμίτρι Πιατόβ στο γκολ που δέχεται, είναι γκέλα που ένας τερματοφύλακας κουβαλάει για πάντα και στιγματίζει την καριέρα του. Πόσ μάλλον εάν είναι γκολ αποκλεισμού σε διοργάνωση της δικής του χώρας. Βαρύ το φορτία για τον νεαρό πορτιέρο.
  Ο Ούγγρος Βίκτορ Κασάι έκανε μεγάλο λάθος σε όλη τη φάση του γκολ που δεν μέτρησε για τους Ουκρανούς. Πρώτον η φάση ξεκινάει από οφσάιντ και δεύτερον η μπάλα περνάει ξεκάθαρα τη γραμμή. Ηταν γκολ και είναι προφανές πως τον... πούλησε ο βοηθός γραμμής. Ενας τύπος που βρίσκεται εκεί σε όλο το ματς για τη μία και μοναδική φορά που ίσως να χρειαστεί, φροντίζοντας να μην αξίζει καν το πλούσιο μεροκάματο που θα του δοθεί.
  Η Ουκρανία ήταν καλύτερη. Ηθελε τη νίκη, την κυνήγησε με όλες τις δυνάμεις της. Ατυχία, γκέλα και διαιτησία δεν τη βοήθησαν να πάρει κάτι που ίσως να δικαιούταν κόντρα σε μία υπέρ του δέοντος αμυντική Αγγλία που όμως είχε και πάλι τον τρόπο της και βγήκε κερδισμένη.
Οι συνθέσεις: Αγγλία (Ρόι Χόντγκσον): Χαρτ, Λέσκοτ, Α. Κόουλ, Τέρι, Τζόνσον, Πάρκερ, Τζέραρντ, Μίλνερ (70' Γουόλκοτ), Γιανγκ, Ρούνεϊ (87' Τσάμπερλαϊν), Γουέλμπεκ (82' Κάρολ)
Ουκρανία (Ολεγκ Μπλαχίν): Πιατόβ, Κατσερίντι, Ρακίτσκι, Χούσεβ, Σελίν, Τίμοστσουκ, Κονοπλιάνκα, Γιαρμολένκο, Χαρμάς (78' Ναζαρένκο), Μιλέβσκι (77' Μπούτκο), Ντέβιτς (70' Ναζαρένκο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου