ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ιπτάμενος Κριστιάνο!

Με τον Ρονάλντο να κάνει ματσάρα (δύο γκολ, δύο δοκάρια), η Πορτογαλία γύρισε τον αγώνα με την Ολλανδία (2-1) και παίζει με την Τσεχία στους «8».Η ομάδα του Πάουλο Μπέντο έγινε τελικά η δεύτερη που προκρίθηκε πίσω από την Γερμανία στα προημιτελικά από τον 2ο όμιλο του Euro. Οι Πορτογάλοι αν και βρέθηκαν να χάνουν από νωρίς, έκαναν τρομερή εμφάνιση και έπνιξαν τους Ολλανδούς, υποχρεώνοντας τους να τελειώσουν για πρώτη φορά χωρίς βαθμό την πρώτη φάση.
Εμφάνιση όνειρο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που εκτός από τα δύο γκολ και τα δύο δοκάρια, ήταν εξαιρετικός και στο δημιουργικό κομμάτι και αν οι συμπαίκτες του ήταν πιο εύστοχοι θα είχε και τουλάχιστον μία ασίστ. Σαφώς πιο εύκολο το έργο της Σελεσάο της Ευρώπης στα προημιτελικά απ' ότι στον συγκεκριμένο όμιλο, αφού στις 21 του μήνα θα παίξουν με την πρώτη του ομίλου της Εθνικής μας, Τσεχία.
Πως παρατάχθηκαν
Με το γνωστό 4-3-3 κατέβασε την Πορτογαλία ο Πάουλο Μπέντο. Στο τέρμα Ρουί Πατρίσιο, δεξί μπακ Ζοάο Περέιρα, αριστερό Κοεντράο, στόπερ Πέπε-Μπρούνο Αλβες, τριπλέτα στο κέντρο Βελόσο, Μεϊρέλες, Μουτίνιο, Νάνι-Ρονάλντο στις πλευρές και Πόστιγκα μοναδικό φορ. Από την άλλη, με το σχήμα το οποίο επέλεγε μέσω αλλαγών στα προηγούμενα ματς όταν βρισκόταν να χάνει επέλεξε ο Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ για την Ολλανδία, κάτι σαν 4-2-3-1. Στο τέρμα Στεκέλενμπουργκ, δεξί μπακ Φαν Ντερ Βιλ, αριστερό Βίλεμς, στόπερ οι Φλάαρ και Ματάισεν, καθαρός κόφτης Ντε Γιόνγκ, δίπλα του κεντρικό χαφ Φαν Ντερ Φάαρτ, Σνάιντερ αριστερά, Ρόμπεν δεξιά και Φαν Πέρσι πίσω από τον Χούντελααρ που πήρε και αυτός φανέλα βασικού για πρώτη φορά.
Καλύτερα οι Οράνιε, αλλά...
Καλύτερα μπήκαν στον αγώνα οι Ολλανδοί και αφού βγήκε το δεκάλεπτο κατάφεραν να προηγηθούν. Στο 12' μετά από πάσα του Ρόμπεν, ο Φαν Ντερ Φάαρτ δικαίωσε τον Φαν Μάρβαϊκ που του έδωσε φανέλα βασικού για πρώτη φορά και με εξαιρετικό τεχνικό σουτ έξω από την περιοχή έγραψε το 1-0 για τους Οράνιε. Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η επιθετική τους δραστηριότητα, καθώς τα ηνία πέρασαν για τα καλά στα χέρια των Πορτογάλων που αμέσως βγήκαν μπροστά και ήταν επιβλητικοί.
Βομβαρδισμός
Στο 16' ο Ρονάλντο έφυγε από αριστερά και αφού ταλαιπώρησε τον Φλάαρ με δεξί συρτό σουτ έστειλε τη μπάλα πρώτα δοκάρι και άουτ! Η άμυνα της Ολλανδίας ήταν το αδύνατό της σημείο μέχρι τώρα στη διοργάνωση και έτσι συνέχισε να είναι αφού δεν μπορούσε να σταματήσει τον βομβαρδισμό επιθέσεων της Πορτογαλίας. Στο επόμενο λεπτό μετά από τραγικό λάθος του Φαν Ντερ Βιλ ο Πόστιγκα βρέθηκε τετ α τετ με τον Στεκέλεμπουργκ, όμως έκανε άψυχο τελείωμα άουτ, στο 18' ο Μεϊρέλες με βολέ από πλάγια έστειλε τη μπάλα στα πλαϊνά δίχτυα και στο 23' την κεφαλιά του Ρονάλντο απέκρουσε ο Στεκέλεμπουργκ.
Γράφει ιστορία ο CR7
Η γκίνια για τους παίκτες του Μπέντο και τον Κριστιάνο έσπασε στο 28' όταν μετά από μαγική κάθετη του δεξιού μπακ, Ζοάο Περέιρα, ο CR7 πλάσαρε σωστά στο τετ α τετ τον Ολλανδό τερματοφύλακα για το 1-1! Ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ο 7ος παίκτης που σκοράρει σε 3 διαφορετικά Euro μετά τους Ανρί, Σμίτσερ, Γκόμες, Κλίνσμαν, Ιμπραΐμοβιτς και Πόστιγκα και ο πρώτος Πορτογάλος όλων των εποχών που πετυχαίνει γκολ σε πέντε διαφορετικές μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2004, 2008, 2012, Mundial 2006, 2010).
Με το γκολ αυτό, το Πορτογαλία-Ολλανδία έγινε το τρίτο ματς στην ιστορία των Euro στο οποίο σκοράρουν οι δύο αρχηγοί (Φαν Ντερ Φάαρτ - Ρονάλντο). Το 2ο ήταν το Ουκρανία-Σουηδία (Σεφτσένκο - Ιμπραΐμοβιτς) πριν μερικές μέρες).
Τα κέφια δεν άργησαν να έρθουν για τον Ρονάλντο, καθώς με φωτοβολίδα από 25 μέτρα ανάγκασε τον Στεκέλενμπουργκ σε δύσκολη επέμβαση, ενώ δύο λεπτά μετά η κεφαλιά του πέρασε άουτ. Τελευταία καλή φάση ήταν στο 38' με το απευθείας φάουλ του Βελόσο από πλάγια να περνά άουτ.
Ιδια εικόνα
Στο δεύτερο μέρος η εικόνα δεν άλλαξε, με τους Πορτογάλους να είναι σαφώς ανώτεροι και να βγάζουν τρομερές αντεπιθέσεις. Ομως, όπως και στο πρώτο μέρος την πρώτη καλή στιγμή την είχαν οι Ολλανδοί σε μία μεγάλη ευκαιρία να μπουν ξανά σε θέση οδηγού. Στο 53' ολομόναχος ο Φλάαρ από τη μικρή περιοχή έστειλε τη μπάλα άουτ!
Μόνο Κριστιάνο
Στη συνέχεια και από το 66' ξεκίνησε να ζεσταίνεται ξανά ο Ρονάλντο, όταν άνοιξε ωραία την αντεπίθεση, έδωσε στον Κοεντράο όμως το σουτ του απέκρουσε ο Στεκέλενμπουργκ. Στο 74' ο σταρ της Ρεάλ έκανε τρομερή πάσα και θα ήταν ασίστ αν ο Νάνι δεν έστελνε τη μπάλα πάνω στον Στεκέλενμπουργκ. Ενα λεπτό μετά μετά από μαγική αντεπίθεση που ξεκίνησε από κόψιμο του Πεπε, ο Νάνι έδωσε στον Ρονάλντο, ο οποίος με απίστευτη προσποίηση απέφυγε έναν αντίπαλο και σκόραρε με άνεση για το 2-1! Ο 27χρονος έφτασε τα 5 γκολ σε Euro για την Πορτογαλία και βλέπει μόνο την πλάτη του Φίγκο (6) στη σχετική λίστα.
Ο 27χρονος έφτασε τα 5 γκολ σε Euro και βλέπει μόνο την πλάτη του Φίγκο (6) στη σχετική λίστα, ενώ έγινε μόλις ο 4ος Πορτογάλος που πετυχαίνει 2+ γκολ σε ένα ματς της διοργάνωσης μετά τους Ζορντάο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο και Νούνο Γκόμες.
Στο τελευταίο δεκάλεπτο υπήρξαν μεγάλες φάσεις για να αλλάξει το σκορ και για τις δύο ομάδες, όμως δεν έμελλε να γίνει. Στο 82' ο Φαν Ντερ Φάαρτ με δεξί ασύλληπτο σουτ βρέθηκε κοντά σε δεύτερο τεμάχιο, όμως έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, στο 85' ο Νάνι είχε σουτ άουτ, στο 86' ο Χούντελααρ από κοντά δεν τα κατάφερε, στο 89' ο Φαν Πέρσι μόνος του έστειλε τη μπάλα άουτ και στο 90' με ακόμα έναν κεραυνό ο Κριστιάνο έστειλε τη μπάλα για δεύτερη φορά στο δοκάρι για να μείνει έτσι το 2-1 για τελικό.
 Σαφώς Ρονάλντο. Εκανε ένα από τα καλύτερα ματς του με τη φανέλα της Πορτογαλίας, την οποία πήρε από χέρι και την οδήγησε στους «8» του Euro. Δύο γκολ και δύο ασίστ από τον 27χρονο που πέτυχε σημαντικά ρεκόρ και πήρε ψυχολογία με καλή εμφάνιση κόντρα σε μία δυνατή ομάδα.
 Tragic η Ολλανδία, από την αρχή μέχρι το τέλος. Γράφαμε στα προηγούμενα ματς για την άμυνα, όμως σε αυτό το ματς οι Οράνιε ήταν χωρίς αρχή και τέλος. Αν και προηγήθηκαν δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν ούτε στο ελάχιστο το προβάδισμα και ήταν ανίκανοι να αποκρούσουν έστω μερικές από τις επιθέσεις που δέχονταν. Απολογισμός; Τρεις ήττες σε τρία ματς για πρώτη φορά στην ιστορία τους, μόλις μία διοργάνωση μετά τον τελικό του Mundial...
Φαν Ντερ Φάαρτ. Ο άσος της Τότεναμ πήρε φανέλα βασικού μετά από δύο εισόδους ως αλλαγή στα πρώτα ματς και εκτός από το ότι άνοιξε το σκορ με γκολάρα, λίγο έλλειψε να πετύχει και δεύτερο τέρμα και να κάνει το 2-2. Εδειξε ότι θα μπορούσε να έχει βοηθήσει αρκετά στα προηγούμενα παιχνίδια.
 Μάλλον την χρεώνεται ο Φλάαρ, ο οποίος στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους όντας ολομόναχος με τον Ρουί Πατρίσιο δεν κατάφερε να τον νικήσει και να βάλει την ομάδα του μπροστά στο σκορ.
 Δεν είχε πρόβλημα ο Ιταλός, Νίκολα Ρίτσολι στην αναμέτρηση του Χάρκοβο. Ο Ιταλός απέφυγε τα λάθη και πέρασε απαρατήρητος.
Ντροπιαστική παρουσία στο Euro για την Ολλανδία, η οποία είπε «αντίο» χωρίς να έχει πάρει ούτε έναν βαθμό αν και είχε ένα από τα πιο ποιοτικά -τουλάχιστον στην επίθεση- ρόστερ. Από την άλλη, η Πορτογαλία συνέχισε με καλές εμφανίσεις μετά την άδικη ήττα από την Γερμανία στην πρεμιέρα και δίκαια πήρε την πρόκριση με ένα Ρονάλντο που αν συνεχίσει έτσι θα αποτελέσει εφιάλτη για κάθε επόμενο αντίπαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου