ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Aφεντικό με το καλημέρα

Η κεφαλιά του Γκόμες χάρισε στη Γερμανία τη νίκη (1-0) επί της άτυχης Πορτογαλίας (2 δοκάρια) και σε συνδυασμό με την ήττα της Ολλανδίας, την έκανε κυρίαρχο του Β' ομίλου.Οι Γερμανοί συμπεριλαμβάνονται στα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Μετά το ματς με την Πορτογαλία δικαιολόγησαν βαθμολογικά αυτό το χρίσμα.
Δεν συνέβη ωστόσο, το ίδιο και με την αγωνιστική εικόνα τους, καθώς δεν άξιζαν τη νίκη (1-0) που κατέκτησαν με την τύχη να έχει γυρίσει για τα καλά την πλάτη στους Ιβηρες. Βέβαια το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει πάντα στο φινάλε και τα Πάντσερ μπορούν να χαμογελούν διπλά στο τέλος της βραδιάς: τόσο για το δικό τους «τρίποντο» όσο και για την απρόσμενη σφαλιάρα (ήττα από Δανία) που είχε δεχτεί νωρίτερα η ανταγωνίστρια τους στο γκρουπ Ολλανδία.
Οι Γερμανοί είχαν την κατοχή (57-43%). Η μπάλα όμως σερνόταν άσκοπα από τα δικά τους πόδια και καλή φάση δεν δημιουργούσαν. Ο Πάουλο Μπέντο είχε στήσει εξαιρετικά την ομάδα του και είχε κλείσει τους διαδρόμους. Ειδικά στο Α' μέρος ο Μάριο Γκόμες ήταν τόσο απομονωμένος, που η μπάλα ακούμπησε τα πόδια του μόλις οκτώ φορές! Μόνο ένα σουτ του Λούκας Ποντόλσκι (9΄) ήταν αξιοσημείωτο.
Αντιθέτως οι Πορτογάλοι ήταν επικίνδυνοι στην κόντρα. Η καλύτερη στιγμή τους όμως ήρθε από στημένη φάση (κόρνερ), με τον Πέπε (45') να κοντρολάρει τέλεια και να πλασάρει εξαιρετικά. Ελα όμως που η τύχη είχε αποφασίσει ποιανού το μέρος θα έπαιρνε και ήταν η στιγμή για να το δείξει. Η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, κοντά στη συμβολή, μετά στην γραμμή (δεν την πέρασε) και εξοστρακίστηκε. Αυτή ήταν η πρώτη γκαντεμιά. Θα ακολουθούσαν κι άλλες.
Στην επανάληψη οι Πορτογάλοι μπήκαν κάπως πιο δυνατά και τότε που είχαν ισορροπήσει, το πλήρωσαν. Το φοβερό είναι πως η σέντρα του Σάμι Κεντίρα που κατέληξε στα δίχτυα με ενδιάμεσο σταθμό το κεφάλι του Μάριο Γκόμες (72'), ακριβώς τη στιγμή που ο Μίροσλαβ Κλόζε είχε λάβει εντολή να αντικαταστήσει τον Σούπερ Μάριο. Από εκείνο το σημείο οι Ιβηρες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να βγουν μπροστά. Θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν ισοφαρίσει και ακόμα και να πάρουν το ματς. Ελα όμως που τη μία ο Νάνι (84') σημάδεψε εκ νέου το οριζόντιο δοκάρι και την άλλη (88') ο Μάνουελ Νόιερ έκανε την επέμβαση του αγώνα, σταματώντας τον Βαρέλα ένα κλικ πριν σκοράρει.
Δικαίως ή αδίκως η Γερμανία πέρασε αλώβητη από την πρώτη δύσκολη αποστολή της αν και μόνο άριστα δεν παίρνει. Πήρε όμως τους τρεις βαθμούς και από τη στιγμή που δεν τα κατάφερε η Ολλανδία, της αρκεί λογικά μία νίκη σε δύο ματς για να προκριθεί. Οσο για το γκολ του Γκόμες, ήταν το 56ό σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και έτσι η Γερμανία έγινε η πρώτη σε παραγωγικότητα στην ιστορία του θεσμού, ξεπερνώντας τις Τουλίπες (55 γκολ), ενώ παρέμεινε αήττητη στις πρεμιέρες της (6 νίκες, 5 ισοπαλίες).
Ο Μάνουελ Νόιερ μπορεί να έμεινε άγαλμα στα δύο δοκάρια των Πορτογάλων, αλλά στο 88', όταν η μπάλα έκαιγε, έβαλε τέλεια το κορμί του και έπεσε στα πόδια του Βαρέλα, κρατώντας τη νίκη για τους Γερμανούς.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πρέπει να έκανε τουλάχιστον 20... ποδηλατάκια. Σε καμία περίπτωση (πλην μίας) όμως η ενέργειες του δεν βοήθησαν στη δημιουργία κάποιας φάσης για την ομάδα του. Σίγουρα οι Πορτογάλοι και όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος περίμενε πολλά περισσότερα από τον CR7 και όχι σκέτα, ανούσια τσαλιμάκια.
 Ο Μάριο Γκόμες ακούμπησε τη μπάλα μνε το σταγονόμετρο. Δεν τροφοδοτήθηκε σωστά και ο ίδιος έμοιαζε μπλοκαρισμένος ανάμεσα σε Πέπε και Μπρούνο Αλβες. Οταν όμως η μπάλα σηκώθηκε στον αέρα, στάθηκε... στο ύψος του και δεν συγχώρεσε.
 Ο Γάλλος Στεφάν Λανουά έλεγξε μία χαρά το ματς, αλλά σφύριξε ανούσια και ανόητα στο 24'. Τότε που έδωσε φάουλ υπέρ των Γερμανών έξω από την περιοχή και γύρισε τη φάση πίσω, ενώ η μπάλα είχε περάσει στον Μάριο Γκόμες που πήγαινε για γκολ.
Η Πορτογαλία ήταν άτυχη, έπαιξε όμως έξυπνα και εάν είχε σε καλύτερη βραδιά τους εξτρέμ της (Νάνι, Κριστιάνο) και ένα φορ της προκοπής (με Πόστιγκα δεν πας πουθενά), θα την έκανε την ζημιά. Οι Γερμανοί ήταν φλύαροι, μπλοκαρίστηκαν εύκολα και σε καμία περίπτωση δεν άξιζαν τη νίκη. Ισως ούτε καν το βαθμό.
Οι συνθέσεις
Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Μπόατενγκ, Μπαντστούρμπερ, Χούμελς, Λαμ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ (87' Κρόος), Μίλερ (90'+4' Μπέντερ), Ποντόλσκι, Γκόμες (80' Κλόζε)
Πορτογαλία (Πόυλο Μπέντο): Ρουί Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Πέπε, Μπρούνο Αλβες, Κοεντράο, Βελόσο, Ραούλ Μεϊρέλες (80' Βαρέλα), Ζοάο Μουτίνιο, Νάνι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Πόστιγκα (70' Νέλσον)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου