ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Cristiano Rey-naldo!

Πέρασε 20 μήνες ακούγοντας αριθμούς και βλέποντας τη σκιά ενός μικρόσωμου Αργεντινού. Χθες, ήταν η σειρά του Κριστιάνο Ρονάλντο να νιώσει βασιλιάς!Κ ριστιάνο...
Το όνομά του έχει αμερικανικές ρίζες. Ο πατέρας του ήταν φανατικός θαυμαστής του ηθοποιού και μετέπειτα προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν και στις 5 Φεβρουαρίου του 1985, όταν και γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του, αποφάσισε να του δώσει το όνομα του 40ού προέδρου των ΗΠΑ.
Ρ εάλ Μαδρίτης...
Παραμονές του αγώνα με την Άρσεναλ για τα ημιτελικά του Champions League το 2009 έκανε λόγο για «όνειρο που πέθανε» και πως το μόνο που σκέφτεται είναι να φτάσει με τη Μάντσεστερ στον τελικό της Ρώμης. Το κατάφερε και μόλις ολοκληρώθηκαν τα 90 λεπτά του αγώνα, το ίδιο όνειρο επέστρεψε. Εκείνο της «βασίλισσας». Ανάμεσα στην κριτική για τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με τον οποίο οι σχέσεις του ήταν τεταμένες, και στις συνεχείς του αναφορές στη Ρεάλ, φαινόταν ότι είχε έρθει η στιγμή να αφήσει το Μάντσεστερ. Ο Ρονάλντο είχε συμφωνήσει από πέρυσι με τη μαδριλένικη ομάδα και περίμενε πότε η Γιουνάιτεντ θα το έπαιρνε απόφαση...

Όταν μπήκε ο Ιούνιος του 2009, έμοιαζε πως είχε φτάσει η στιγμή. Η Μάντσεστερ που στο παρελθόν είχε φτάσει στο σημείο μέχρι και να καταγγείλει τη Ρεάλ για παράνομη προσέγγιση του παίκτη, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ισπανική ομάδα. Ολοκληρώθηκαν στις 11 Ιουνίου, με τον αγγλικό σύλλογο να εισπράττει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ!
Ι δεολόγος...
Θεωρεί ως μεγαλύτερη τιμή να αγωνίζεται για την πατρίδα του και όταν παίζει με τη φανέλα της Πορτογαλίας φαίνεται ικανός να τσακωθεί ακόμα και τον... αδελφό του. Στην Γερμανία λίγο έλειψε να «σκοτωθούν» με τον Γουέιν Ρούνεϊ και για λίγο καιρό ήταν μαύρο πρόβατο στην Αγγλία. Από μικρός είχε την τάση να υπερασπίζεται τον τόπο του, ακόμα και αν επρόκειτο για την καταγωγή του.
Όταν μετακόμισε στη Λισαβόνα δεχόταν τα πειράγματα των συμμαθητών του για την βαριά προφορά που είχε και έφτασε στο σημείο να πετάξει καρέκλα σε έναν δάσκαλο που τον κορόιδεψε για τη Μαδέιρα. Το σχολείο για τον Ρονάλντο τελείωσε νωρίς, αφού το παράτησε στα 13 του χρόνια, ώστε να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο.
Σ χέσεις...
Η μητέρα του πρόσφατα είχε πάρει θέση, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον γιο της και έπαιρνε όρκο πως δεν πρόκειται για γυναικά. Από το 2001 μέχρι και τώρα που έχουν χρεώσει καμιά εικοσαριά δεσμούς ή εφήμερες σχέσεις. Ζέσι Γκουεϊτούλο, Καρίνα Φέρο, Λορέν Φρέιν, Τζορντάνα Ζαρντέλ, Μαρίνα Ροντρίγκεζ, Νουρία Μπερμούντεζ, Ισαμπέλ Φιγκουέιρα, Τζούλι Χόκινς, Μέρσε Ρομέρο, Ντιάνα Τσάβες, Σοράια Τσάβες, Λουτσιάνα Αμπρέου, Τζέμα Άτκινσον, Μπιπάσα Μπασού, Καρίνα Μπάτσι, Τζέμα Στόρεϊ, Καρολίνα Πατροτσίνιο, Τιέσε Κάνιγχαμ, Μαρία Σαράποβα, Νίκι Γκάζιαν, Νερέιδα Γκαγιάρδο, Μία Τζουντάκεν, Ίμοτζεν Τόμας, Λετίτσια Φιλίπι, Αλιόνα Χάινες, Ολίβια Σόντερς, Γκαμπριέλα, Πάρις Χίλτον. Όλες οι προαναφερθείσες φαίνεται να έχουν περάσει από τη ζωή του ή τουλάχιστον από το κρεβάτι του!
Σε μια από αυτές τις σύντομες σχέσεις του, προέκυψε και το θέμα που παραλίγο να… ισοπεδώσει τα βρετανικά tabloids τον Ιούλιο του 2010. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανακοίνωσε πως έγινε πατέρας και η μητέρα του παιδιού του ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή. Οι φήμες τον θέλουν να έχει εξασφαλίσει τη σιωπή της με 100.000 ευρώ και πως πρόκειται για μία από τις σχέσεις της μιας βραδιάς που έκανε στην Αμερική. Το παιδί του, που ονομάστηκε Κριστιάνο, περνάει τις περισσότερες ώρες με τη μητέρα του Ρονάλντο, τη στιγμή που ο ίδιος έχει νοικοκυρευτεί με το μοντέλο Ιρίνα Σάικ.
Τ σουνάμι...
Οι περισσότεροι διάσημοι ποδοσφαιριστές είναι, πλέον, πρέσβεις σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, ώστε να προωθούν ενέργειες για το καλό της ανθρωπότητας και όντας πρότυπα να κινητοποιούν τους συνανθρώπους μας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει συνεργαστεί με τη Unicef για διαφημιστικά σποτ, όμως η πιο χαρακτηριστική του φιλανθρωπία είχε γίνει για τα θύματα στο τσουνάμι του 2004. Πήγε προσωπικά στην Ινδονησία και στις περιοχές που είχαν πληγεί και διοργάνωσε δημοπρασία προσωπικών του αντικειμένων, για να μαζέψει λεφτά να προσφέρει στους ανθρώπους.
Κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 70.000 ευρώ, ενώ στην επίσκεψή του γνώρισε ένα παιδί 11 ετών, που κατάφερε να σωθεί από το τσουνάμι. Φρόντισε, λοιπόν, το παιδάκι και ο πατέρας του να παρακολουθήσουν από κοντά έναν αγώνα για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κύπελλου τον Ιούνιο του 2005. Ακολούθως, τους αγόρασε σπίτι στην Ινδονησία.
Ί νδαλμα...
Ίσως αυτή τη στιγμή να είναι ο πιο εμπορικός παίκτης παγκοσμίως μαζί με τον Λιονέλ Μέσι, ενώ κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Χωρίς να έχει... στηθεί γύρω του ολόκληρο σύστημα μάρκετινγκ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πρέπει να αριθμεί τις περισσότερες ιστοσελίδες –επίσημες και ανεπίσημες– στο διαδίκτυο, με περιεχόμενο φωτογραφίες του, τη βιογραφία του και την καριέρα του. Στα έξι χρόνια που έπαιξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει υπογράψει συνεργασία κι έχει κατά καιρούς διαφημίσει την coca-cola, το Fifa Street Soccer, τη Fuji Xerox, το γιαπωνέζικο ισοτονικό ποτό Extra Joss, τα σειρά προϊόντων Nike Pro και τα αυτοκίνητα Suzuki Swift. Η τελευταία συνεργασία που υπέγραψε είναι με την εταιρία πετρελαίου Castrol.
Με τη μεταγραφή του στη Ρεάλ άλλαξε και επίπεδο… χορηγών. Έγινε κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια του Emporio Armani, αλλά και των ρολογιών Time Force.
Α υτοκίνητα...
Μετά τις γυναίκες, είναι το δεύτερο αγαπημένο του... χόμπι. Τα ακριβά αυτοκίνητα είναι το σήμα κατατεθέν του Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως και το γεγονός ότι συχνά-πυκνά τον βάζουν σε μπελάδες. Το τρακάρισμα με τη δύο ημερών Φεράρι του είναι ενδεικτικό, ενώ στο παρελθόν είχε χτυπήσει άθελά του ένα παιδί με ποδήλατο οδηγώντας την BMW X5 του. Από τα χέρια του έχουν περάσει τα τιμόνια πολυτελέστατων αυτοκινήτων, όπως η Rolls Royce Phantom Drophead Coupe, η Bentley GTC, την οποία πούλησε, η Bugatti Veyron, η Ferrari F430 που τράκαρε, δύο (!!) Porsche Cayenne, μία MBW, μία Porsche 911 και μία Bentley Continental.
Ν τίνις Αβέιρο...
Ήταν το όνομα του πατέρα του, τον οποίο έχασε ο Ρονάλντο πριν από έξι χρόνια. Οι γονείς του είχαν χωρίσει, όμως ο Κριστιάνο διατηρούσε ξεχωριστή επαφή με τον μπαμπά του, που πέθανε από χρόνιο πρόβλημα στο συκώτι -καθότι αλκοολικός- στις 7 Σεπτεμβρίου του 2005. Ο Πορτογάλος άσος ήταν στη Ρωσία με την Εθνική ομάδα για αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στον οποίο και αγωνίστηκε. Μερικά χρόνια αργότερα είπε για την απώλεια του πατέρα του. «Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή. Είναι φυσιολογικό όταν χάνεις τον πατέρα σου σε ηλικία 20 ετών να αλλάζεις χαρακτήρα, να γίνεσαι πιο σκληρός. Έμαθα πολλά για τον εαυτό μου και πλέον δεν φοβάμαι τίποτα».
Ο Συγγραφέας...
Στην Αγγλία είναι κάτι το συνηθισμένο. Κάθε ποδοσφαιριστής και ειδικά διάσημος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει γράψει και μια αυτοβιογραφία! Το ίδιο έκανε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, του οποίου η αυτοβιογραφία τιτλοφορείται «Moments» και κυκλοφορεί από τις 15 Δεκεμβρίου του 2007. Ο ίδιος, ωστόσο, έχει υπογραμμίσει ότι είναι μικρός για να θεωρεί ότι έγραψε κάτι τόσο σπουδαίο και απλά χαρακτηρίζει το βιβλίο ως μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια και στην αγάπη του για το ποδόσφαιρο......
Ρ ούχα...
Είναι από τους πιο καλοντυμένους ποδοσφαιριστές και προσέχει ιδιαίτερα την εμφάνισή του. Ο τρόπος που ντύνεται έχει προκαλέσει πολλές φορές ακραία σχόλια, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν και τα χτενίσματά του. Έχει μεγάλη αγάπη στα ψώνια και δεν διστάζει να... αδειάζει μαγαζιά στην περίοδο των εκπτώσεων! Μαζί με την αδελφή του, μάλιστα, έχουν ανοίξει μαγαζιά με ρούχα στην Πορτογαλία. Με την επωνυμία «CR7» θέλει να δημιουργήσει τη δική του μόδα στην Ευρώπη και ετοιμάζεται να ανοίξει μπουτίκ και στην Μαδρίτη, μετά τη Μαδέιρα και τη Λισσαβώνα. Και μάλλον η τρίτη μπουτίκ είναι εκείνη που θα κάνει τις πιο χρυσές δουλειές.
Ο ικογένεια...
Από μικρό παιδί είχε στο πλευρό του όλη την οικογένεια και τώρα είναι εκείνος που την φροντίζει. Γιος της Μαρίας Ντολόρες Ντος Σάντος Αβέιρο και του Χοσέ Ντίνις Αβέιρο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο μεγάλωσε σε φτωχή γειτονιά και χωρίς μεγάλες ανέσεις. Έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Ούγκο και δύο μεγαλύτερες αδελφούλες, την Έλμα και τη Λιλιάνα Κάτια. Η Έλμα είναι η συνεργάτιδά του στα μαγαζιά με ρούχα. Ξεχωριστή σχέση έχει με τη μητέρα του Μαρία, που ήταν στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή τόσο στη Λισσαβώνα, όσο και στο Μάντσεστερ. Εκείνη είναι και ο λόγος που δεν αποχωρίζεται τα διαμαντένια του σκουλαρίκια, αφού αποτελούν δικό της δώρο.
Ν ούμερο 7...
Οι φήμες λένε πως μετά από εκείνο το φιλικό της Μάντσεστερ στη Λισσαβώνα, όλοι οι παίκτες της Γιουνάιτεντ έλεγαν στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον να αγοράσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Λίγες μέρες μετά το έκανε κι έγινε ο πρώτος Πορτογάλος που πήγε στους «κόκκινους διαβόλους». Ο Σκωτσέζος τεχνικός, τότε, έπαιξε ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι μάρκετινγκ τόσο για τον Ρονάλντο όσο και για την ομάδα του.
Ο Πορτογάλος ζήτησε το νούμερο 28, που είχε στη Σπόρτινγκ, αλλά ο Φέργκιουσον του είπε: «Όχι. Θα πάρεις το 7». Αργότερα, ο Ρονάλντο παραδέχτηκε πως το γεγονός ότι φόρεσε τη φανέλα του Μπεστ, του Ρόμπσον, του Καντονά και του Μπέκαμ, τον έθεσε άμεσα προ των ευθυνών του. Τώρα, έχει μπροστά του ένα δίλημμα. Το ίδιο που είχε αντιμετωπίσει και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ όταν ακολούθησε την ίδια διαδρομή. Γιατί ο Ραούλ δεν αποχωρίστηκε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις το αγαπημένο του νούμερο. Ο Πορτογάλος βολεύτηκε με το «9» και με αυτό παρουσιάστηκε μπροστά σε 80.000 θεατές στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Το περασμένο καλοκαίρι, ο αρχηγός της Ρεάλ αποχώρησε και ο Κριστιάνο πήρε πάλι το αγαπημένο του νούμερο. Και ήταν αυτό που του έφερε γούρι!
Α γαπημένα...
Ομάδα: Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και Μπενφίκα
Παίκτης: Μαραντόνα, Φίγκο, Ανρί
Ηθοποιός: Ζαν Κλοντ Βαντάμ
Γυναίκα Ηθοποιός: Αντζελίνα Τζολί
Ταινίες: «Έκτη Αίσθηση», «Ο Βράχος», «Παγκόσμιος Στρατιώτης».
Μουσική: Χορευτική και μπαλάντες.
Χρώμα: Άσπρο
Άσκηση: Πους απς
Δώρο: Μια μπάλα ποδοσφαίρου
Θέλει να γνωρίσει: Μάικ Τάισον
Λ εφτά...
Τα έξοδα που κάνει για τα αυτοκίνητα, για τα δώρα και για τις... γυναίκες του είναι δικαιολογημένα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αν και προέρχεται από ιδιαίτερα φτωχή οικογένεια έχει καταφέρει να δημιουργήσει μυθική περιουσία και σύντομα ίσως και να αποτελεί τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή παγκοσμίως. Το σύντομα μεταφράζεται σε όταν αποφασίσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο ο Ντέιβιντ Μπέκαμ! Με τη μεταγραφή του στη Ρεάλ πριν από δύο χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει στη λίστα τον Ροναλντίνιο, τον Τιερί Ανρί και τον Κακά και να εισπράττει περίπου 12 εκατ. ευρώ το χρόνο από την ισπανική ομάδα!

Ο Άγγλος μέσος βάζει στο λογαριασμό του από χορηγίες, διαφημίσεις και το συμβόλαιό του με τους Galaxy κοντά στα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ ο Πορτογάλος υπολείπεται περίπου 10 εκατ. ευρώ. Στη λίστα του «Forbes» που δημοσιεύτηκε το 2010, ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται στη θέση Νο 48 για τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη και είναι ο πρώτος Λατίνος.
Ν υστέρι...
Μια άγνωστη πτυχή της καριέρας του συνέβη σε ηλικία 15 ετών. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε πρόβλημα με την καρδιά του και η διάγνωση των γιατρών έκανε λόγο για ταχυκαρδία, πάθηση που θα τον ανάγκαζε αργά ή γρήγορα να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Το ιατρικό τιμ της Σπόρτινγκ ενημέρωσε τη μητέρα του για την ασθένεια κι εκείνη έδωσε έγκριση να χειρουργηθεί ο Κριστιάνο. Στην επέμβαση χρησιμοποιήθηκε λέιζερ για να καυτηριαστεί το κομμάτι της καρδιάς που προκαλούσε το πρόβλημα και λίγες μέρες μετά, ο Ρονάλντο επέστρεψε στις προπονήσεις.
Τ ατουάζ...
Αντίθετα με τους περισσότερους αστέρες του ποδοσφαίρου και κυρίως τον προκάτοχο του Νούμερο 7 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει κάνει τατουάζ. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί φήμες για τον λαιμό του, το χέρι του, ακόμα και μια ολόκληρη πλάτη ζωγραφισμένη είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ως του Πορτογάλου μέσου. Παρότι δεν έχει τατουάζ, τον... είχαν, αφού η πρώην σχέση του Νερέιδα Γκαγιάρδο είχε σημαδέψει το σώμα της με τα αρχικά του. Και, όπως ήταν φυσικά, μετά τον χωρισμό τους αποφάσισε να αφαιρέσει το τατουάζ.
Ο ποδοσφαιριστής!
Τίποτα απ' όλα τα προηγούμενα δεν θα είχε αξία, αν δεν είχε φτάσει στα 26 του χρόνια να κατακτήσει τον κόσμο ως ποδοσφαιριστής! Η εξέλιξή του είναι αλματώδης και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες των τελευταίων ετών, τη στιγμή που έχει σπουδαίο μέλλον μπροστά του. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Νασιονάλ, πριν τον ανακαλύψει η Σπόρτινγκ και από εκεί τον πάρει κοντά του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Κατάφερε στα χρόνια του στην Αγγλία να κερδίσει: Τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, δύο Λιγκ Καπ, ένα Community Shield, ένα Κύπελλο Αγγλίας, ένα Champions League κι ένα Διηπειρωτικό.
Έχει δεκάδες ατομικές διακρίσεις στην Premier League (π.χ. Παίκτης των παικτών, παίκτης των δημοσιογράφων κλπ.) και για τη σεζόν 2007-08 αναδείχθηκε: Καλύτερος επιθετικός και καλύτερος παίκτης της χρονιάς από την UEFA. Καλύτερος παίκτης της χρονιάς από τη FIFA, καλύτερος παίκτης της χρονιάς από τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ενώ φυσικά πήρε την χρυσή μπάλα...
Και η ιστορία συνεχίζεται. Ίσως πρέπει να πούμε πως η ιστορία μόλις ξεκινάει. Μπορεί να του πήρε ένα χρόνο, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο άρχισε να νιώθει… βασιλιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου