ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μια ζωή επαναστάτης!

Μια ζωή επαναστάτης! (videos)
O ΠΑΟΚ συμπληρώνει αισίως 85 χρόνια ζωής και το gazzetta.gr κάνει αναδρομή στην πλούσια ιστορία του Δικεφάλου του Βορρά από το μακρινό 1926 ως σήμερα!
Ιδέα...

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.) είναι από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926. To καταστατικό της ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου, στις 28 Απριλίου 1926. Είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος ο οποίος εκπροσωπείται τα τελευταία χρόνια στην Α' και Α1 Εθνική κατηγορία και στα πέντε ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα ανδρών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο).


Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε. Νωρίτερα είχε ιδρυθεί στην πόλη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Από την Ένωση αυτή προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ.

Αν και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Άρη (Βεντουρέλης, Μαλτέζος κλπ.) και από τον Ηρακλή (Γεωργιάδης κλπ.), εντούτοις είχε ως βασικό άξονα της ύπαρξής της την ένταξη σ' αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και γενικά προσφύγων αθλητών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών της κι έτσι το 1926, μέσα από τις τάξεις της ΑΕΚ προέρχεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος εφαρμόζοντας τον προσδιορισμό «Πανθεσσαλονίκειος» στην ονομασία του, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Τα δύο σωματεία συνυπήρχαν ως το 1929, ώσπου αποφασίστηκε η συνένωσή τους, αν και στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ απορρόφησε την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.

Mε την πάροδο των χρόνων ο ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σ' ένα λαοφιλές σωματείο με πολύ ισχυρές επιρροές όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, ειδικά στη Βόρεια.

Χρώματα και σύμβολα...

Ο ΠΑΟΚ επέλεξε ως χρώματα του σωματείου το μαύρο και το λευκό, χρώματα που συμβολίζουν το μεν μαύρο το πένθος για την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων, το δε λευκό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το αρχικό του έμβλημα ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι, το οποίο όμως μετά την ένωση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης άλλαξε, καθώς υιοθετήθηκε το έμβλημα της δεύτερης (δικέφαλος αετός), έμβλημα που είχε ήδη και η ΑΕΚ της Αθήνας. Αρκετά χρόνια αργότερα όμως το έμβλημα τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονται ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά και δεν φέρει στέμμα, σπαθί και σφαίρα.

Ο ΠΑΟΚ μέσα στο χρόνο έχει αλλάξει δύο ποδοσφαιρικές έδρες. Από το 1930 μέχρι το 1959 έδρα του ήταν το γήπεδο Συντριβανίου στο κέντρο της πόλης (απαλλοτριώθηκε με σκοπό να ανεγερθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), ενώ από το 1959 ως σήμερα είναι το γήπεδο της Τούμπας.

Ο πρώτος ύμνος...

Οι στίχοι του πρώτου ύμνου του ΠΑΟΚ έχουν ως εξής: «Είμαστε εμείς της Πόλης τα παιδιά τα παινεμένα, που παίζουμε τη μπάλα ξακουσμένα, έχουμε περίσσια χάρη, που δεν την έχει ομάς καμία άλλη. Το σύστημά μας είναι πάσα-πάσα, στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την... κάσα, να δούμε πόσα γκολ μας έχουν δώσει, και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει. Τα έχουμε όλα, όλα, όλα, σκάρες, παπούτσια, παντελόνια, μαύρη φανέλα κι επιγονατίδες, για να τρελαίνονται οι... δεσποινίδες. Δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλλη (σ.σ. ήταν ο αρχηγός της ομάδας, αλλά και εκ των ιδρυτικών μελών της) μερακλή».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ ήταν φυσικά το πρώτο του συλλόγου και μέχρι σήμερα, δίχως καμία αμφιβολία, αποτελεί το πιο αγαπημένο των πολυάριθμων οπαδών του.

Η συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης...

Αναμφίβολα, ιστορική κρίνεται η απόφαση της συγχώνευσης με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 20 Μαρτίου του 1929 αντιπαλότητα και ανταγωνισμός χώριζε τα δύο, ουσιαστικά, αδελφά σωματεία. Τότε ο πρόεδρος του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρός Καραμαούνας, πέτυχε τη συγχώνευση των δύο προσφυγικών ομάδων της Θεσσαλονίκης.

1953-56: Η χρυσή τριετία...

Η απόκτηση του Λάμπη Κουϊρουκίδη από τη Δόξα Δράμας αποτελεί κίνηση-κλειδί για την τότε διοίκηση του ΠΑΟΚ. Μαζί με τους Παπαδάκη- Γιεντζή «χτίζεται» μια σπουδαία επιθετική τριπλέτα και η τριετία 1953-1956 αποτελεί την πρώτη χρυσή εποχή του συλλόγου. Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Αγγελίδης, Χουρβουλιάδης αποτελούν τα μέλη της ομάδας που υπό τις οδηγίες του Νίκου Πάγκαλου κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1953 με εννέα νίκες και μόλις μία ισοπαλία.

Ανάλογη ήταν και η πορεία της ομάδας στο επόμενο πρωτάθλημα, όπου κατέκτησε εύκολα τον τίτλο στη Θεσσαλονίκη και έφτασε για τρίτη φορά στην ιστορία της σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας απέναντι στον τυπικά και ουσιαστικά γηπεδούχο Παναθηναϊκό και χωρίς τον Λάμπη Κουϊρουκίδη ο ΠΑΟΚ θα χάσει με 2-0.

Μετά την παραίτηση του Πάγκαλου το καλοκαίρι του 1954, η διοίκηση εμπιστεύεται τις τύχες της ομάδας στα χέρια του Έρμαν Χόφμαν, ο οποίος την οδηγεί στην κατάκτηση του τρίτου σερί τίτλου στη Θεσσαλονίκη και σε εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη επί του Άρη με 4-1, τον Δεκέμβριο του 1955, στο γήπεδο του Συντριβανίου μπροστά σε 20.000 θεατές!

Η ένδοξη δεκαετία...

Ο ΠΑΟΚ ισχυροποιείται και καταφέρνει να «κοιτάξει στα μάτια» πλέον τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας. Φτάνει στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων Ελλάδας το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να κατακτήσει ακόμα περισσότερα τρόπαια αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές...

Εξάλλου από το 1970 μέχρι και το 1974 ο «δικέφαλος» αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας, οι τέσσερις εκ των οποίων έγιναν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Η δεκαετία ξεκίνησε με δύο χαμένους τελικούς (1970 από τον Άρη 1-0, 1971 από τον Ολυμπιακό 3-1), ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν φιναλίστ και στους τελικούς του 1973 (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0), 1977 (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ. 2-1) 1978 (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0).

1972: Το πρώτο Κύπελλο...

Ο ερχομός του Άγγλου Λες Σάνον το 1971 αλλάζει τα δεδομένα για τον ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα με τις προσθήκες των Γούναρη, Ματζουράκη, Μπέλλη, Σταυρίδη η ομάδα δυναμώνει σημαντικά. Η απόκτηση του Κώστα Ιωσηφίδη και η επιστροφή από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Κούλη Αποστολίδη το καλοκαίρι του 1971 ενισχύουν σημαντικά τον «δικέφαλο».

Ο ΠΑΟΚ αρχίζει να παίζει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, επικρατεί σ’ έναν ιστορικό αγώνα του Άρη με 1-2 για τα προημιτελικά και αφού ξεπερνά και το εμπόδιο της Λαμίας προκρίνεται στον τελικό της 5ης Ιουλίου του 1972. Απέναντι στον Παναθηναϊκό με ηγέτη και σκόρερ τον Γιώργο Κούδα επικρατεί 2-1 και στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του.

1974: Το δεύτερο Κύπελλο...

Το 1974 ο ΠΑΟΚ φτάνει στην κατάκτηση του δεύτερου τίτλου του σε μια σπουδαία χρονιά, η οποία συνοδεύεται και από την πορεία της ομάδας ως τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στον τελικό της 17ης Ιουνίου του 1974 στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι «ασπρόμαυροι» βρίσκονται αντιμέτωποι με τον Ολυμπιακό. Η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης και η παράταση θα λήξει με σκορ 2-2, με τη νίκη να έρχεται τελικά με σκορ 4-3, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

1976: Ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής!

Ο αρχιτέκτονας των δύο κυπέλλων, Λες Σάνον, θα αποχωρήσει από την ομάδα στις 11 Οκτωβρίου του 1974 και δύο μήνες αργότερα θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία ο Ούγγρος Γκιούλα Λόραντ. Ο ΠΑΟΚ ξεκινά το πρωτάθλημα της περιόδου 1975-76 πίσω από την ΑΕΚ και παραμένει στη 2η θέση μέχρι την 24η αγωνιστική, όταν και προσπερνάει την Ένωση για πρώτη φορά. Με εμφανίσεις και νίκες, όπως αυτή επί του Ολυμπιακού με 0-4 στις 4/1/1976, ο ΠΑΟΚ δείχνει ανίκητος.

Διατηρώντας διαφορά δύο βαθμών από τη 2η θέση, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ στις 2/5/1976 στην κατάμεστη Τούμπα. Η ισοπαλία έκρινε το ματς μέχρι το χρυσό γκολ του Νέτο Γκουερίνο στο 89ο λεπτό! Η διαφορά πηγαίνει στους τέσσερις βαθμούς και με τη νίκη επί του Ηρακλή (3-1 στις 9/5/1976) ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδας!

1979: Τα πρώτα βήμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο...

Στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύεται Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε) με την επωνυμία «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ - ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΠΑΟΚ ΠΑΕ» με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο-μεγαλομέτοχο τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη.

Ο ΠΑΟΚ παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και κατά τη δεκαετία του '80, με τις αποτυχημένες σεζόν να αποτελούν μειοψηφία. Η ομάδα καταφέρνει να φτάσει και πάλι σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, χωρίς όμως να μπορέσει να κερδίσει το τρόπαιο πριν από το 2001.

1985: Το δεύτερο πρωτάθλημα...

Ύστερα από μια μεταβατική περίοδο (1983/84) με προπονητή τον Ουγγρογερμανό Παλ Τσερνάι ακολουθεί το καλοκαίρι του 1984. Σε διοικητικό επίπεδο σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στο σύλλογο, με τον Πέτρο Καλαφάτη να αναλαμβάνει τη διοίκηση της ομάδας.

Οι νέοι παράγοντες (με τον Γιώργο Κούδα σε ρόλο τεχνικού διευθυντή πλέον) εμπιστεύονται τις τύχες της ομάδας στον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ, ο οποίος δημιουργεί ένα αξιόμαχο σύνολο. Ο «δικέφαλος του Βορρά» κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδος και το πρώτο επαγγελματικό με ποδοσφαιριστές τους: Ιωσηφίδη, Αλαβάντα, Αλεξανδρίδη, Βασιλάκο, Γιούρισιτς, Δαμανάκη, Δημόπουλο, Κωστίκο, Παντέλη, Πάπριτσα, Σκαρτάδο, Τσουρέλα κ.ά.

Τα Κύπελλα του 2001 και το 2003...

Ο Μπατατούδης εξακολουθεί να ενισχύει το δυναμικό του ΠΑΟΚ, με σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Γεωργιάδης, Π. Κωνσταντινίδης, Β. Μπορμπόκης, Βενετίδης, Οκκάς, Εγκωμίτης, Φρούσος, Ναλιτζής κ.ά.) και τον Ιανουάριο του 2000 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία ο εκ των κορυφαίων τεχνικών στην Ελλάδα, Ντούσαν Μπάγεβιτς. Υπό τις οδηγίες του Σερβοέλληνα προπονητή ο «δικέφαλος» πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και το 2001 πανηγυρίζει την κατάκτηση του τρίτου Κυπέλλου Ελλάδος, επικρατώντας με 4-2 του Ολυμπιακού στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Έπειτα από δυόμισι χρόνια ο Μπάγεβιτς αποχωρεί και ο Άγγελος Αναστασιάδης επιστρέφει για τρίτη φορά στον πάγκο του ΠΑΟΚ, οδηγώντας τον σ’ έναν ακόμη τίτλο. Ο λόγος για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 2003, όταν στον τελικό της Τούμπας επικράτησε του Άρη με 1-0.

Η επόμενη σεζόν (2002/03) χαρακτηρίζεται από την κατάληψη της 3ης θέσης στο ελληνικό πρωτάθλημα, που ισοδυναμούσε με τη συμμετοχή στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ δεν τα καταφέρνει απέναντι στη ισραηλινή Μακάμπι Χάιφα, καθώς στο πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα χρησιμοποιεί τον τιμωρημένο Λιάσο Λουκά, με αποτέλεσμα να χάσει το ματς στα χαρτιά με 0-3 (σ.σ. 1-2 το κανονικό σκορ). Στον επαναληπτικό έρχεται νέα ήττα (1-0) με τον «δικέφαλο» να χάνει ιστορική ευκαιρία, προκειμένου να συμμετάσχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η εποχή Ζαγοράκη...

Από τον Ιούνιο του 2007, τα ηνία του ΠΑΟΚ έχουν περάσει στα χέρια του Θοδωρή Ζαγοράκη, που μαζί με μια ομάδα αποτελούμενη από ανθρώπους που αγαπούν την ομάδα (Βρύζας, Ποικιλίδης, Βιολίδης κ.ά.) έχουν συνθέσει διοίκηση πρωτοδικείου. Μια διοίκηση ναι μεν με οικονομικές δυνατότητες περιορισμένες, που όμως στα τρία χρόνια που διοικεί, έχει καταφέρει αναμφίβολα πολλά πράγματα.

Πρώτον, να συσπειρώσει σε εντυπωσιακό βαθμό τον κόσμο του ΠΑΟΚ, ο οποίος σε μεγάλα χρονικά διαστήματα της ιστορίας του «χτυπήθηκε» από τη διχόνοια. Πλέον ο «δικέφαλος» έχει σπάσει το φράγμα των 20.000 εισιτηρίων διαρκείας και κάθε παιχνίδι θυμίζει γιορτή. Δεύτερον, να συμμαζέψει σε σημαντικό βαθμό τα χρέη προς πρώην ποδοσφαιριστές και τρίτους που είχαν «πνίξει» τον ΠΑΟΚ (απομένουν φυσικά εκείνα προς το Δημόσιο που αποτελεί κυρίως μέλημα της Πολιτείας να ρυθμιστούν). Τρίτον να πετύχει την έναρξη εργασιών του προπονητικού κέντρου της ομάδας στην περιοχή της Μεσημβρίας.

Και τέταρτον να «αναστήσει» αγωνιστικά την ομάδα ύστερα από μερικές κάκιστες αγωνιστικές περιόδους που προηγήθηκαν. Με τριετές πλάνο και τον Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε από την 9η θέση της σεζόν 2007-08 στη 2η της κανονικής περιόδου, την αμέσως επόμενη. Φέτος η ομάδα πραγματοποίησε ακόμη καλύτερη περίοδο, διεκδικώντας στα ίσα το πρωτάθλημα ως την 26η αγωνιστική (και την ήττα με 2-0 από τον Άρη) έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια.

Οι τραγωδίες...

Ξεχωριστή όμως θέση στην ιστορία του ΠΑΟΚ κατέχουν και τρεις τραγωδίες που συνέβησαν στην ομάδα.

Πρώτη, χρονικά έρχεται εκείνη του Ούγγρου τεχνικού Γκιούλα Λόραντ. Στις 31 Μαΐου του 1981, ο Λόραντ «σβήνει» αιφνιδίως κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-0).

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1998 ο Παναγιώτης Κατσούρης χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στην περιοχή της Θέρμης, το οποίο και συγκρούεται σφόδρα στο προστατευτικό στηθαίο μιας γέφυρας. Το αυτοκίνητο κόβεται στα δύο και ο 21χρονος τότε ποδοσφαιριστής χάνει τη ζωή του. Προς τιμήν του η φανέλα του με το Νο17 αποσύρεται, ενώ η ΠΑΕ έχει τοποθετήσει προτομή του μέσα στο γήπεδο, αριστερά της καταπακτής.

Ξημερώματα Δευτέρας 4 Οκτωβρίου του 1999, τα λεωφορεία των οπαδών του «δικεφάλου» επιστρέφουν στη βάση τους ύστερα από ματς με τον Παναθηναϊκό (1-1) στο ΟΑΚΑ. Ο οδηγός του πούλμαν του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Κορδελιού επιχειρεί προσπέραση, ωστόσο μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούεται με διερχόμενο φορτηγάκι και ρίχνει το όχημα στα δεξιά του δρόμου. Το λεωφορείο αναποδογυρίζει και σκορπά τον θάνατο, καθώς έξι φίλοι της ομάδας, χάνουν τη ζωή τους. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τιμά τη μνήμη τους κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων και φορώντας μια συλλεκτική φανέλα με κεντημένη την ημερομηνία του ατυχήματος.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπορεί το ποδόσφαιρο να κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι στην καρδιά του φίλαθλου κόσμου του ΠΑΟΚ, ωστόσο αναμφίβολα και το τμήμα μπάσκετ κατέχει ένα άλλο, ξεχωριστό κομμάτι.

1928: Η ίδρυση του τμήματος μπάσκετ...

Δύο χρόνια μετά την ίδρυση του ποδοσφαιρικού τμήματος, δημιουργείται και το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου. «Δράστης», ο Αλέκος Αλεξιάδης, ένα νεαρό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ, που αποφασίζει να προχωρήσει στην ίδρυσή του. Αθλητές όπως οι Αλέκος Αλεξιάδης, Αριστοφάνης Αναγνωστόπουλος, Αλέκος Βογιατζόπουλος, Γεώργιος Γκινάλης, Λεωνίδας Ιορδανίδης, Σταύρος Ουραήλογλους, Γερβάντ Ταρκοβιάν, Δημήτρης Χαλκιάς αποτελούν ουσιαστικά τους πρωτεργάτες της μετέπειτα καταξίωσης του «δικέφαλου».

1959: ο πρώτος τίτλος...

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Αλεξιάδης δραστηριοποιείται και πάλι ξεκινώντας εκ νέου τη λειτουργία του τμήματος, το οποίο για ένα διάστημα δεν λειτουργούσε. Βασιζόμενος κυρίως σε νέα παιδιά, ο «δικέφαλος» δημιουργεί μια ομάδα που σύντομα θα «πατήσει» κορυφή. Με προπονητή αρχικά τον Αλέκο Αλεξιάδη και στη συνέχεια τους Τάκη Ταλιαδώρο και Χρ. Χρύση, ο ΠΑΟΚ στη δεκαετία του '50 προοδεύει σημαντικά και το 1959 φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου.

Αναγέννηση τη δεκαετία του '80...

Η δεκαετίας του '70 φτάνει στο τέλος της και όπως φαίνεται, μαζί τα πέτρινα χρόνια για τον ΠΑΟΚ. Από την περίοδο 1980-81, εμφανίζεται ο Παναγιώτης Φασούλας και αμέσως γίνεται η «κολόνα» της ομάδας για περισσότερη από μια δεκαετία. Το 1982 ο ΠΑΟΚ συμμετέχει για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και παρά το γεγονός ότι ο αγώνας διεξάγεται στο Αλεξάνδρειο, χάνει το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό με 63-65. Την επόμενη σεζόν οι «ασπρόμαυροι» πλησιάζουν πρώτη φορά (μετά το 1959) τόσο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά τελικά τερματίζουν στην 3η θέση.

1991: Ο θρίαμβος της Γενεύης...

Το 1991 όμως, στις 26 Μαρτίου, στη Γενεύη ο ΠΑΟΚ κερδίζει 76-72 τη Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και κατακτά τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Η απώλεια του Ελληνικού Κυπέλλου (ήττα 73-70 από τον Πανιώνιο στο ΣΕΦ), αλλά και του ελληνικού πρωταθλήματος (από τον Άρη σε παιχνίδια που έμειναν στην Ιστορία) δεν πτόησαν κανέναν.

Δεύτερος σερί ευρωπαϊκός τελικός και πρωτάθλημα...

Το 1992 και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ δίνει το «παρών» στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της Ευρώπης, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του. Αντίπαλός αυτή τη φορά η Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε τον τίτλο ύστερα από εύστοχο καλάθι του Μπράουν στη λήξη του αγώνα κι αφού είχε προηγηθεί σοβαρό λάθος του Φασούλα. Παρά την απογοήτευση, ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει τη σεζόν με ιδανικό τρόπο, καθώς στέφεται πρωταθλητής για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

1999: Ο τελευταίος τίτλος...

Το 1999, ο ΠΑΟΚ υπό τις οδηγίες του Κώστα Φλεβαράκη φτάνει στην κατάκτηση του τελευταίου του τίτλου, το Κύπελλο Ελλάδος. Στον ημιτελικό επικρατεί με διαφορά ρεκόρ (83-50) του Άρη, ενώ στον τελικό νικάει άνετα την ΑΕΚ με 71-54. Έτσι, ο τότε αρχηγός του «δικεφάλου», Γιώργος Μπαλογιάννης σηκώνει το Κύπελλο μέσα στο ΣΕΦ, που είναι γεμάτο από χιλιάδες φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Πολυτιμότερος παίκτης των αγώνων αναδείχθηκε ο Ουόλτερ Μπέρι, ο οποίος είχε επιστρέψει ύστερα από πέντε χρόνια στον ΠΑΟΚ.

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Βεβαίως ο ΠΑΟΚ διαθέτει τμήματα και σε άλλα αθλήματα. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας και σε άλλα τμήματα, όπως η άρση βαρών και το γυναικείο ποδόσφαιρο, όπου κατακτά το πρωτάθλημα τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα, είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος που εκπροσωπείται από τα τμήματα του στα πρωταθλήματα της Α' Εθνικής στα ομαδικά αθλήματα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο, χόκεϊ επί πάγου και ποδόσφαιρο γυναικών.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: 6 τίτλοι

2 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1976, 1985

4 Κύπελλα Ελλάδος: 1972, 1974, 2001, 2003

ΜΠΑΣΚΕΤ: 7 τίτλοι

2 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1959, 1992

3 Κύπελλα Ελλάδος: 1984, 1995, 1999

1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης: 1991

1 Κύπελλο Κόρατς: 1994

ΧΑΝΤΜΠΟΛ:

1 Πρωτάθλημα Ανδρών: 2009

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

1 Πρωτάθλημα Ανδρών: 2006

ΠΥΓΜΑΧΙΑ:

2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα ανδρών: 2003, 2007

ΣΤΙΒΟΣ:

3 Πρωταθλήματα Ελλάδος ανοιχτού στίβου Γυναικών: 1976, 1977, 1982

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ:

Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος ΟΠΕΝ: 1987

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ:

Το τμήμα γυναικείας υδατοσφαίρισης ιδρύθηκε το 1989.

ΓΥΝΑΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:

Η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο (μεταξύ αυτών και ένα νταμπλ).

5 Πρωταθλήματα Ελλάδος Γυναικών: 2002,2006,2007,2008,2009

1 Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών: 2002.

ΠΑΟΚ ο επαναστάτης!

Μπορεί συνολικά ο ΠΑΟΚ να μετρά τις λιγότερες κατακτήσεις τίτλων σε σύγκριση με τους άλλους τέσσερις μεγάλους συλλόγους της χώρας (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη και ΑΕΚ), ωστόσο η κατάκτηση τίτλων δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για το ιστορικό αυτό σωματείο.

Ανέκαθεν ο ΠΑΟΚ εξέφραζε μια «αναρχοαυτόνομη» φιλοσοφία, όντας σύλλογος με έντονο το επαναστατικό φρόνημα, στον οποίο δεν άρεσε ποτέ να μπαίνει σε καλούπια ή να ποδηγετείται από άλλους. Αντιθέτως, από την μέρα ίδρυσής του έως και σήμερα δήλωνε πάντοτε έτοιμος να τα βάλει με το κατεστημένο, με οποιαδήποτε μορφή κι αν αυτό εκφραζόταν.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, ο ΠΑΟΚ παρέμεινε πιστός στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευε από το μακρινό 1926 ως και τις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου